Seurakunnilta pyydetään rahaa Kazanin kirkkoon

Kuopion seurakuntia pyydetään rahoittamaan kirkon rakentamista Venäjän Kazaniin. Paikallinen seurakunta on kasvanut ja aikoo sen vuoksi rakennuttaa uuden kirkon.

Luterilaisen seurakuntayhtymän hallintojohtaja esittää kirkkoneuvostolle, että hanketta tuettaisiin yhteensä 15 000 eurolla. Kaikkiaan rakennus maksaa arviolta 700 000 euroa. Rahoitusta etsitään suomalaisten seurakuntien ja järjestöjen lisäksi Ruotsista, Norjasta ja Yhdysvalloista.

Kirkkoneuvoston puheenjohtaja Hannu Koskelainen kertoo, että Kuopion seurakunnat ovat tukeneet kirkkojen rakentamista Venäjälle monesti aiemminkin. Tavoitteena on ollut tukea seurakuntatyötä etenkin suomensukuisten kansojen keskuudessa.

"Lähtökohta on, että tuemme"

Koskelaisen mukaan aiheesta on keskusteltu viime aikoina paljon, koska esimerkiksi luterilaisista inkeriläisistä suuri osa on muuttanut pois Venäjältä. Myös Kazanissa valtaosa väestöstä on muslimitaustaisia tataareja.

- Olemme keskustelleet siitä, että onko tämä oikea tapa olla mukana. Lähtökohta on kuitenkin se, että tuemme sisarkirkon toimintaa mielellämme, Koskelainen sanoo.

Kazanin seurakunta kuuluu Inkerin Luterilaiseen kirkkoon. Vuonna 2002 perustetussa seurakunnassa on satakunta jäsentä, joista lähes puolet on muslimitaustaisia.

Kuopion evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän kirkkoneuvosto päättää Kazanin kirkkohankkeen tukemisesta maanantaina. Aikaisemmin seurakunnat ovat tukeneet kirkkohankkeita muun muassa Petroskoissa ja Pietarissa.