1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sankarihauta

Keski-Porin kirkon kattoa remontoidaan käsityönä

Keski-Porin kirkkopuistossa on meneillään sekä kirkon katon korjaus että sankarihautojen kunnostustyöt. Hautakivet olivat jo uponneet multaan. Tapanin myrsky puolestaan meinasi viedä kirkon katon mennessään.

Kuva: Yle / Jari Pelkonen

Keski-Porin kirkon sankarihautoja kunnostetaan seurakunnan ja kaupungin yhteistyönä.  Sankarihautojen entinen ilme säilytetään peruskorjauksen yhteydessä. 

- Sankarihautojen kivet olivat jo kokonaan uponneet nurmeen. Nyt ne on nostettu ylös ja puhdistettu. Kivien väliset pensasaidat on myös leikattu. Sankarihautojen ilme ei juurikaan muutu, kertoo Porin seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Kalevi Lindfors.

Keski-Porin kirkon katto nousi parikymmentä senttiä, mutta laskeutui onneksi oikealle paikalleen.

Kiinteistöpäällikkö Kalevi Lindfors

Kaupungilla hoitovastuu sankarihaudoista

Kunnostustöitä seurakunnan mailla tekevät Porin teknisen palvelukeskuksen työmiehet.

- Tämä on varmaan ainutlaatuista Suomessa. 1940-luvulla valtuusto teki Porissa päätöksen, että kaupungilla on hoitovastuu Keski-Porin ja Reposaaren sankarihaudoista. Teemme nyt kunnostuksia kuitenkin yhteistyössä ja myös kustannuksia on jaettu.

Keski-Porin sankarihautojen kunnostus on valmis noin kuukauden kuluttua.

Arvokas kuparikatto kestää pitkään

Sankarihautojen lisäksi myös Keski-Porin kirkon katto saa eteläpuolelle uuden katteen. Katto on pakko korjata, sillä Tapanin myrsky oli viedä sen mennessään.

- Koko katto lähti toiselta puolelta ilmaan. Se nousi parikymmentä senttiä, mutta laskeutui onneksi oikealle paikalleen. Katon eteläinen puoli pitää uusia,  jotta sen kiinnitys saadaan kuntoon. Nyt se saa kymmeniä vuosia kestävän kuparipeitteen.

Keski-Porin kirkon katon pohjoispuoleinen lape on vielä hyvässä kunnossa eikä tarvitse korjausta.  Kattoremontti maksaa seurakunnalle 250 000 euroa. Kattoa remontoidaan käsityönä ja työn arvioidaan valmistuvan puolentoista kuukauden aikana. Sadepäivinä kattotyö joudutaan keskeyttämään.  Keski-Porin kirkko on valmistunut 1800-luvun puolivälissä.