Amiksista pensseleihin - viikset taipuivat taiteeksi

Kuvataiteilija Miia Marttinen nosti myös naisten viikset tauluihinsa.

kuvataide
Viiksi Vieköön!-näyttely Lahdessa.
Yle Juha-Pekka Huotari

Lahtelaisen ravintola Hiidenkiven seinät ovat vielä muutaman päivän ajan pyhitettyinä viiksille. Seinille on toukokuuksi ripustettu erimallisia viiksiä kehyksiin sekä valokuvia viiksekkäistä miehistä. Viiksien takaa löytyy lahtelainen kuvataiteilija Miia Marttinen, joka kertoo olleensa tykästynyt viiksiin aina.

- En tiedä, mistä se innostus on lähtenyt liikkeelle. Ne ovat vaan hienoja, Marttinen toteaa.

Rakkaus viiksiin ei jäänyt lopulta pelkästään ihasteluun vaan Marttinen alkoi tehdä viiksistä myös taidetta. Ensimmäinen viiksitaulu syntyi kaverille tuparilahjana.

- Siitä se ajatus syntyi, että miksei näitä voisi tehdä lisääkin. Aihe on mielestäni älyttömän hieno ja viiksiä on paljon erilaisia.

Oodi viiksille

Kuvataitelija Miia Marttinen on koonnut Viiksi Vieköön!- näyttelyn 19 kehystetystä viiksestä. Nähtävillä on myös seitsemän mustavalkoista valokuvaa viiksekkäistä miehistä sekä runoja. Omien töidensä lisäksi Marttinen on ripustanut muutaman kuvan tunnetuista viiksekkäistä miehistä.

- Voisi sanoa, että tämä on oodi viiksille. On se niin hienoa kun ihmiset viiksiä kantavat.

Kehystetyt viikset on jokainen nimetty hauskasti. Seinällä komeilevat niin ”Sisävesilaiva Kapteeni Voitto Saimaalta” kun ”Moottoripyöräharrastaja Taiteilija Martin Lahdesta”. Seinältä löytyvät kahdet naisten viikset, ”Pirkko- ja Amalia-tädit Pielavedeltä”.

- Jälkeenpäin huomasin, että paikkakunnat nimissä saattavat liipaista aika läheltä sukulaisiani. Mutta aika keksittyjä nimet kuitenkin ovat.

Taiteilija on myös kehystänyt tekemänsä viikset ja ne sovitettu viiksien mukaan. Materiaalina Marttinen luottaa keinokarvaan.

- Aika montaa eri karvalaatua minulla oli käytössä. Sitten vaan erikeepperi ja akryyliväriä. Niillä sitä on sitten muotoillut.