Ruotsalaspoliitikot paljastivat lempifilminsä ja -musiikkinsa

Ruotsissa ilmestyy tänä syksynä kirja, jossa miltei kaikki merkittävät poliitikot kertovat, millainen kulttuuri heidät sytyttää. Vain pääministeri Fredrik Reinfeldt, ulkoministeri Carl Bildt ja muutama muu kansanedustaja on jäänyt kulttuurikaappiin. Muut eivät häpeile kertoa nauttineensa muun muassa Mamma Mia! -elokuvasta ja Manaajasta.

kulttuuri
Meryl Streep ja kymmenet muut naiset tanssivat laiturilla kreikkalaissaarella.
Kansa tanssii Mamma Mia! -musikaalielokuvassaUniversal Pictures

Kulttuuri puhuttaa Ruotsissa juuri nyt, kun tuore budjetti on muun muassa karsimassa taitelijapalkat. Siinä mielessä Folkvald kultur -kirja ilmestyy sopivalla hetkellä. Se on kaikkien aikojen ensimmäinen kartoitus ruotsalaisten kansanedustajien filmi-, musiikki- ja taidemausta.

Kirjan on toimittanut Gunnar Bergdahl, joka päivätöikseen johtaa Helsingborgs Dagblad -lehden kulttuuriosastoa. Kirja perustuu lehdessä tänä vuonna julkaistuun juttusarjaan.

Bergdahlin mukaan kirjan ajoitus osui nappiin, koska Ruotsissa tehdään parhaillaan uusia kulttuurilinjauksia. Ei ole ollenkaan hullumpaa, että poliitikot tässä yhteydessä kertovat henkilökohtaiset painotuksensa, Bergdahl sanoo.

Kansanedustajilla on kansan maku

Kansanedustajien mieltymykset osoittautuivat niin moninaisiksi, ettei niistä ollut piirrettävissä poliittista karttaa. Sosiaalidemokraatti Mona Sahlin kyllä fanittaa työläislaulaja Bruce Springsteeniä, mutta tämän ihailijoita on myös porvaripuolueissa.

Pieneksi yllätykseksi Bergdahl laskee monien kansanedustajien kansanomaisen maun. Tavallisten kansalaisten tavoin moni sanoi, että paras elokuva on Mamma Mia!, taiteilijoiden ykkönen Pablo Picasso ja suurin lukukokemus Jan Guilloun Pahuus.

- Lukijoille tuskin herää se ajatus, että "vau, miten mahtavia kulttuurintuntijoita kansanedustajamme ovatkaan", Bergdahl veistelee. Hän lisää kuitenkin, että edustukselliseen demokratiaan toisaalta sopii, jos kansanedustajilla on kansan maku.

Folkvald kultur ilmestyy lokakuun alkupuolella.

Lähteet: YLE Uutiset