Maailman lehdet

Epäilyt naisten 800 metrin maailmanmestaruuden voittaneen juoksijan, Caster Semenyan, naiseudesta ovat aiheuttaneet poliittisen myrskyn hänen kotimaassaan, Etelä-Afrikassa. Kohu Semenyan tapauksesta yltyi, kun eteläafrikkalainen lehti paljasti, että maan yleisurheiluliitto ASA oli testauttanut Semenyan jo ennen yleisurheilun MM-kilpailuja.

Ulkomaat
Caster Semenya
Caster SemenyaReuters-tv

Epäilyt juoksija Caster Semenyan sukupuolesta herättivät alun perin valtavaa tuohtumusta Etelä-Afrikassa. Isänmaallisen närkästyksen vallassa maan valtapuolue ANC kuvaili nuoren juoksijan kohtelua seksistiseksi ja rasistiseksi. Nyt eteläafrikkalaiset ovat joutuneet katsomaan peiliin, kun on käynyt ilmi, että maan oma yleisurheiluliitto ASA oli käyttänyt Semenyan sukupuolitestissä jo ennen Berliinin MM-kilpailuja.

The Citizen

"Kuvottavaa", huutavat kissankokoiset kirjaimet lehden etusivulla. On aivan selvää, että ASA:n johtaja Leonard Chuene ei ole kertonut koko totuutta Caster Semenyan tapauksesta. Pitkäaikainen valmentaja on kertonut, että ASA:n oma lääkäri kehotti Chuenea vetämään Semenyan kisoista. Ja Chuenen väitteet, ettei hän tiennyt mitään sukupuolitesteistä ovat paljastuneet valheeksi. Chuene kumppaneineen ei suostunut vetämään Semenyaa kisoista, ja näin he tuhosivat viattoman tytön kultamitalin takia. Ei ole mitään väliä, että hallituksemme on valittanut tapauksesta YK:lle. Chuene kumppaneineen on syyllinen. Heidän on erottava. Ja heti.

Kolumnisti Jovial Rantao, The Star

Etelä-Afrikan yleisurheiluliiton ja sen johtajan, moottoriturpa Leonard Chuenen, pitäisi kumartua häpeästä. He epäonnistuivat surkeasti velvollisuudessaan suojella nuorta eteläafrikkalaista urheilijaa, jättäen hänet maailman petojen nyljettäväksi. Yhä selkeämmin on tullut ilmi, että Chuene ja liitto tiesivät, että Semenyan tilanne oli huolestuttava. ASA oli jopa niin huolestunut, että tilasi ja maksoi Semenyalle tehdyt sukupuolitestit. Ja vaikka järjestö tiesi, että testien perusteella huoleen oli aihetta, se lähetti Semenyan silti Berliiniin kilpailemaan maailman huippujen kanssa. Eikä tehnyt mitään, ei yhtään mitään, suojellakseen Semenyaa siltä valtavalta julkisuudelta, jonka hänen erinomainen suorituksensa synnytti. Chuenen ja yleisurheiluliiton epäonnistumisen takia miljoonat Etelä-Afrikassa ja muualla maailmassa tietävät nyt enemmän Semenyan kehosta kuin omastaan. Semenyan suojelemisen sijaan Chuene valitsi politikoinnin ja uhrasi nuoren naisen yksityisyyden populismin ja poliittisen tarkoituksenmukaisuuden alttarille.

Mail & Guardian

Se petos, johon ne tahot, joiden piti suojella 18-vuotiasta Caster Semenyaa, syyllistyivät, on yksi julmimmista teoista, joka koskaan on hallinnut maailmanlaajuista julkisuutta. Joukko itsekkäitä ja vaikutusvaltaisia yksilöitä tuhosi teini-ikäisen tytön elämän. On tullut ilmi, että Leonard Chuenen johtama yleisurheiluliitto on valehdellut kansakunnalle toiminnastaan ja roolistaan Semenyan kokemassa nöyryytyksessä. Valtaosa liiton johdosta ei ole tunnustanut julmuuttaan ja nauttii yhä asemansa tuomista eduista. Me tiedämme hyvin urheilujohtajien hyvät yhteydet poliittisiin vallanpitäjiin. Tämän takia pallo on nyt presidentti Jacob Zuman käsissä. Zuman on lunastettava lupauksensa korruption kitkemisestä panemalla alulle tutkimus Semenyan tapauksesta.

Etelä-afrikkalainen The Sunday Times

Nyt on aika antaa puheenvuoro Caster Semenyalle, joka Berliinistä paluunsa jälkeen on ollut poissa julkisuudesta. Tulkoon totuus julki ja kirotkaamme kaikki, jotka pettivät hänet. Hiljalleen on paljastunut, miten Semenyaa käytettiin hyväksi, petettiin ja hyödynnettiin. Hänet lähettivät kisoihin miehet ja naiset, jotka tiesivät, että vakavia epäilyksiä oli noussut esille. Heidän kullanhimonsa päihitti heidän kykynsä pitää huolta Semenyasta. On yhä selvempää, että Semenyan koettelemukset ovat suoraa seurausta hänen ympärillään pyörineiden ammattilaisten ahneudesta ja kunnianhimosta.

Kolumnisti Franz Krüger, The Mail & Guardian

Australialaislehti, joka ensimmäisenä väitti testitietojen paljastaneen Semenyan olevan intersukupuolinen, syyllistyi sensaationhakuisuuteen, häväistykseen ja opportunismiin. Lisäksi australialaislehdet ovat olleet eteläafrikkalaisvastaisia. Tiedonvälityksen tarve ei oikeuttanut näin voimakasta yksityisyyden loukkausta. Semenyasta tehdyt paljastukset ovat erittäin intiimejä. Ei kai voi olla mitään päällekäyvempää kuin yksilön sukupuolielinten joutuminen lehtiotsikoihin. Ja eihän ole kyse siitä, että hän olisi mies, joka tekeytyi naiseksi saavuttaakseen etuja juoksuradalla. Toimittajat, yleisurheiluliitto ja poliitikot siirtyvät pian käsittelemään muita asioita. Semenya jätetään keräämään palaset, rakentamaan minäkuvaansa ja tulevaisuutta, johon kuuluu ainainen vastaaminen kysymykseen: Etkö sinä ollutkin se...

YLE Uutiset, Minna Pye