Föönaaminen voi käydä vaaralliseksi

Hiusten kuivaaminen voi käydä terveyden päälle, jos siihen käytetään huonolaatuista hiustenkuivaajaa. Saksan tuotetestausssäätiö Stiftung Warentest pisti föönit testiin. Ensimmäisestä löivät liekit jo kolmessa sekunnissa.

Ulkomaat
Hiustenkuivaaja tytön kädessä
EPA/Koen Suyk

Stiftung Warentestin lokakuun test-lehden numerossa testattiin alle 2 300 watin tehoisia hiustenkuivaajia. Kaikkiaan 16 valitun mallin joukossa oli niin hienoja kuin huonojakin.

Testin surkein malli Elta HT 352 käynnistyi suoraan oikosulkutilaan ja päästi tutkijoiden ihmetykseksi ilmoille 20 senttimetriä pitkät liekit. Saksassa kymmenen euroa maksava Elta ei jaksanut testiä loppuun muutenkaan. Se syttyi lopullisesti palamaan tukkeutuneen tuulettimen vuoksi. Lisäksi laitteen johtokin oli murtunut

Eltan tapaus aiheutti testaajissa kummeksuntaaa, sillä tuotteelle on myönnetty Saksassa käytössä oleva GS-tunnus (Geprüfte Sicherheit), joka kertoo laitteen olevan tutkitusti turvallisen.

Tutkituista kuivaajista puolet hoiti tehtävänsä kunnialla. Eltan lisäksi kelvottomaksi julistettiin testissä myös huomattavasti arvokkaammat Panasonicin Ion Hair Dryer sekä Udo Walzin coiffeur Bellisima P3 2200. Molemmat rikkoutuivat käyttökelvottomiksi Stiftung Warentestin pudotustestissä 70 cm korkeudesta.

Niin Panasonicin, Eltan, Solisin ja Remington D3168:n ikävä piirre oli pitkien hiuksien takertuminen laitteen tuulettimeen.

Testin paras tuote oli Braun satinopro satin ions 2200, joka voitti testin sekä käytettävyyden että kuivaustuloksen perusteella. Tutkituista tuotteista 13 perustui ioniteknologiaan, jolla valmistajat tavoittelevat lähinnä vähemmän sähköisiä hiuksia. Käyttötestien tuloksena hiukset muuttuivat ionikuivaajalla joko pehmeämmiksi tai tuuheammiksi.

Braunia halvemmallakin saa kuitenkin hyvän föönin. Bosch beautixx comfort ion PHD5560 ja Clatronic HTD 3243 olivat 30 ja 20 euron hintaisina sekä hyviä että edullisia.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann