1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nopolan sisarukset kisaavat maailman suurimmasta lastenkirjapalkinnosta

Seitsemän suomalaista kirjailijaa ja kuvittajaa on ehdolla maailman suurimman lastenkirjapalkinnon saajaksi. Suomalaiset asiantuntijat ovat nimenneet ruotsalaisen Astrid Lindgren -muistopalkinnon saajaehdokkaiksi Sinikka ja Tiina Nopolan, Mauri Kunnaksen, Tove Appelgrenin, Aino Havukaisen, Hannu Mäkelän ja Sami Toivosen.

Kirjailijasisarukset Sinikka ja Tiina Nopola palkittiin Plättä-palkinnolla jo neljättä kertaa. Kuva: YLE

Palkintoehdokkaiden joukossa on kirjailijoiden ja kuvittajien lisäksi suullisen tarinaperinteen taitajia sekä lukemista edistäviä järjestöjä eri puolilta maailmaa. Kaikkiaan ehdokkaita on 140.

Astrid Lindgrenin muistoksi myönnettävä ALMA-palkinto on tarkoitettu parhaalle mahdolliselle lasten ja nuorten nykykirjallisuudelle. Samalla halutaan edistää kiinnostusta lasten- ja nuortenkirjallisuuteen ja vahvistaa lasten oikeuksia yleisesti.

Rahallisesti ALMA on maailman mittavin lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto. Viisi miljoonaa kruunua eli noin puoli miljoonaa euroa voidaan myöntää yhdelle ehdokkaalle tai jakaa useiden kesken.

Ruotsin valtion kulttuurineuvoston valitsema voittaja kerrotaan marraskuun 24. päivänä. Klo 13 Ruotsin aikaa Lindgrenin lapsuudenkodissa Vimmerbyssä alkava tilaisuus on katsottavissa suorana ALMA-järjestön kotisivullta. (siirryt toiseen palveluun)

Viime vuonna palkinnon voitti Tamer-instituutti, joka on kahden vuosikymmenen ajan kannustanut Gazan ja Länsirannan palestiinalaislapsia lukemaan.