Eerola ei kiristäisi enää aselakeja

Suurimpana syynä Hyvinkään surmien kaltaisiin tapahtumiin perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola pitää mielenterveyshoidon alasajoa. Eerola haluaa korvamerkittyä rahaa koulupsykologien palkkaamiseen.

Kotimaa
Perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola.YLE Niklas Joki

Perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola ei lähtisi tiukentamaan aselakeja entisestään Hyvinkään ampumatapauksen johdosta.

- Aselait ovat jo nyt valtavan paljon kireämpiä kuin mitä ne olivat vaikka 80-luvulla, jolloin tällaisia joukkosurmia ja väkivallantekoja ei tapahtunut lähellekään niin paljon kuin nykyään, Eerola sanoo.

Eerola ei usko, että aselakeja tiukentamalla voidaan enää asioihin vaikuttaa.

- Kyllähän ne aseet voitaisiin kaivaa vaikka sadan metrin syvyyteen peruskallioon kuten ydinjätteet, mutta sitten meidän tarvitsee miettiä sitä, mitä se merkitsee kilpa-ampujille ja metsästäjille, jotka ovat täysin syyttömiä tällaisiin. Heitä rangaistaisiin siksi, että meidän mielenterveyspalvelut ovat huonolla tolalla, Eerola linjaa.

Sen sijaa Eerola lisäisi koulupsykologien ja - terveydenhoitajien määrää. Eerolan mukaan suuri muutos mielenterveyshoidossa alkoi parikymmentä vuotta sitten.

- Mielenterveyspalveluja alettiin ajamaan alas, sairaalaverkostoa karsia, muita mielenterveyspalveluja lopetettiin ja yritettiin korvata avohoidolla, Eero kuvailee.

Eerola painottaa, että avohoito toimii erittäin hyvin joissain tapauksissa, mutta avohoito ei ole riittävä kaikissa tapauksissa. Eerolan mielestä mielenterveyshoidon ja kouluterveydenhuollon heikentäminen ovat suurimpia syitä surmien taustalla.

Eerolan mukaan suurin vastuu Hyvinkään surmien kaltaisista tapauksista kuuluu eduskunnalle. Eerola haluaa nopeita toimia eduskunnalta, esimerkiksi korvamerkittyä rahaa koulupsykologien palkkaamiseen.

Eerola kertoo kuulleensa, että Hyvinkään ampujalla oli paljon poissaoloja koulusta ja armeija jäänyt kesken.

- Aikaisemmin kyettiin varhaisella puuttumisella tarttumaan tämän kaltaisiin tapauksiin. Nyt tilanteet menevät usein niin pitkällä, että henkilöt jäävät yksin, Eerola sanoo.