1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sairaanhoitajat

Sairaanhoitajat Marianne ja Mirja saavat nyt määrätä lääkkeitä

Ensimmäiset reseptihoitajat ovat valmistuneet tänä keväänä Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa. Nämä sairaanhoitajat saavat määrätä potilaalle lääkkeitä - tosin rajatusti.

sairaanhoitajat
Sairaanhoitajat Marianne Summala Ilomantsista ja Mirja Karhinen Lieksasta.
Yle / Janne Ahjopalo

Pohjois-Karjalan ensimmäiset lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat valmistuivat maanantaina ammattikorkeakoulusta. Alan kokeneet ammattilaiset ovat saaneet yli vuoden kestävän lisäkoulutuksen ja erikoispätevyyden on myöntänyt Valvira.

Reseptihoitajien tarkoituksena on vähentää työtaakkaa lääkäreiltä, joista on monilla paikkakunnilla pulaa.

- Helpottavaa, ettei enää tarvitse odottaa tiettyjä reseptejä, jotka voisi antaa samantien potilaalle mukaan, toteaa sairaanhoitaja Mirja Karhinen Lieksasta.

Kun on tutkinut tarkasti ja pitää tietyt kriteerit mielessä, niin hyvin menee.

Marianne Summala

- Kyllä näin on. Reseptin voi kirjoittaa itse vallan mainiosti esimerkiksi virtsatieinfektioissa, nielutulehduksissa ja silmätulehduksissa. Tietysti kun on tutkinut tarkasti ja pitää tietyt kriteerit mielessä, niin hyvin menee, sanoo sairaanhoitaja Marianne Summala Ilomantsista.

Isossa-Britanniassa tavallista

"Melkein lääkäreiksi" Mirja Karhinen ja Marianne Summala eivät itseään kuitenkaan tunne.

- Ei, ei sinne päinkään, naurahtavat juuri reseptihoitajiksi valmistuneet naiset.

Lääkkeitä määräviä sairaanhoitajia on valmistunut tänä keväänä Joensuun lisäksi Jyväskylässä ja Oulussa. Lisäkoulutus on laajuudeltaan 45 opintopistettä. Sairaanhoitajan tekemä reseptityö on uutta Suomessa, mutta tuttua jo monissa maissa, kuten Isossa-Britanniassa.

Sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmääräämisoikeus on uusi itsenäinen perusterveydenhuollon tehtävä. Hoitaja voi kirjoittaa potilaalle reseptin, kun kyseessä on lääkärin määräämän lääkityksen jatkaminen tai resepti perustuu sairaanhoitajan itsenäisesti toteamaan hoidon tarpeeseen.

Lue seuraavaksi