TT:n Les Misérables voi tehdä taviksesta tähden

Tampereen Teatterin syksyn 2013 suurmusikaalin Les Misérablesin päärooleissa saatetaan kuulla ja nähdä tuiki tuntemattomia lahjakkuuksia. Teos itsessään kantaa niin pitkälle, ettei valmiiksi tunnettua tähtikaartia tarvita yleisön houkuttelemiseksi.

teatteritaide
Sanna Parviainen Les Misérables -musikaalin koelauluissa
Sanna Parviainen koitti onneaan Les Misérablesin koelauluissa maanantaina.Yle / Mari Siltanen

Sunnuntaina ja maanantaina Tampereen Teatterin liepeillä on availtu ääniä ja kohenneltu kampauksia. 189 onnekasta kokelasta on vuorollaan astunut raadin eteen koittamaan onneaan Les Misérables-musikaalin koelauluissa.

Jaossa ovat niin musikaalin nimiroolit kuin ensemblepaikatkin. Tuomaristossa istuvat ohjaaja Georg Malvius, kapellimestari Jussi Vahvaselkä, teatterinjohtaja Reino Bragge sekä TT:n oma kapellimestari Jyrki Niemi. Nelikon vakuuttamiseen kullakin kandidaatilla on aikaa viisi minuuttia.

Karismalla ja kokemuksella

Lahdesta Tampereelle roolinhakuun saapunut Sanna Parviainen opiskelee musiikkiteatteria ja tahtoisi oman alan töitä. Hän uskoo olevansa kelpo kandidaatti Les Misérablesin kaartiin.

- Vakuutan raadin karismalla ja kokemuksella. Olen jo kolmena vuonna ollut mukana ammattiteatterimusikaaleissa, Époninen On my own -kappaleen luikauttanut Parvianen sanoo.

Tampereella teatterimusiikkia opiskelevalla Antti Kerosuolla on toistaiseksi vähemmän ammattiteatterikokemusta. Hän uskoo vakuuttaneensa tuomariston tulkinnallaan.

- Lauloin poliisipäällikkö Javertin kappaleen Tähdet, jossa hahmo yrittää pönkittää itseluottamustaan. Se on myös minun perusluonteeni, ja haluaisin päästä tekemään luonneroolin. Olen kyllä käytettävissä myös ensembletehtäviin.

Tampereen Teatteri sai yli viisisataa hakemusta ilmoitettuaan etsivänsä näyttelijöitä Les Misérablesiin. Vajaan parinsadan koelauluvaiheeseen valitun joukossa on väkeä paitsi ympäri Suomen, myös Englannista, Ruotsista ja Virosta.

Mahdollisuudet ovat auki monelle, mutta pystymetsäläinen ei roolia saa.

- Hakijoiden joukossa ei ole varsinaisia amatöörejä, sillä tämä musikaali on vaikeaa laulettavaa. Kaikilla on varmasti ainakin lauluopintoja takanaan, teatterinjohtaja Reino Bragge summaa.

Lontoo sanoo viimeisen sanan

Teatterinjohtaja uskoo nimiroolien valinnasta tulevan vaikeaa. Viimeinen sana sanotaan Lontoosta käsin.

- Oikeuksien valvojilla on sanansa sanottavanaan yhdeksän keskeisen roolin suhteen. Kun me olemme valintamme tehneet, Lontoon väki joko hyväksyy tai hylkää ne.

Koska Les Misérables on niin sanottu formaattinäytelmä, meren takaa valvotaan myös ohjausvalintoja.

- Ihan jokaista ristipistoa ei tarvitse hyväksyttää, mutta suuret ohjauslinjat kyllä. Meidän versiomme tulee perustumaan pitkälti Åbo Svenska Teaternin versioon, joten pääsemme hieman helpommalla hyväksyttämisen suhteen, Bragge sanoo.

Teatterinjohtaja ei kavahda formaattimusikaalin tiukkaa valvontaa.

- Tämä on yksi teatterintekemisen vakiintunut muoto. Etenkin musikaalien tekijänoikeuksia valvotaan, ja vuosikymmenten kuluessa valvonta löystyy tai jopa katoaa kokonaan. Les Misérables on kuitenkin tekijöidensä kruununjalokivi, ja sen valvonta on erittäin tarkkaa edelleen.

Tavis on todennäköinen valinta

Tampereen Teatterissa aletaan harjoitella syksyllä 2013 saavaa musikaalia vasta vuoden päästä. Roolitukset pitää kuitenkin tehdä jo nyt.

- Jos haluaa saada parhaat tekijät, pitää aloittaa ajoissa. Monet ovat buukattuja vuosiksi eteenpäin.

Reino Bragge näkee todennäköisenä, että Les Misérablesin myötä tamperelaiselle teatteritaivaalle saattaa syttyä aivan uusi tähti. Nimiroolit voivat mennä tuiki tuntemattomille esiintyjille.

- Les Misérables on sellainen teos, ettei se tarvitse tuekseen valmiiksi tunnettua tähtikaartia.