Kodin siivousaineet saa ruokahyllystä

Säästä siivousainekuluissa ja varaa ruokakaappiin etikkaa ja ruokasoodaa. Sopivalla emäksen ja hapon sekoituksella saa kodin säihkymään.

ilmiöt
Tiskipöytää puhdistetaan soodalla, etikalla ja käsitiskiaineella.
Yle / Tarja Hiltunen

Kaupan puhdistusainehyllyt pursuavat erilaisten tilojen siivoamiseen tarkoitettuja aineita. Harvalle tulee mieleen, että oman ruokakaapin hinnaltaan huokeat ainekset, kuten etikka ja sooda sopivat kodin peruspuhdistukseen.

- On ymmärrettävää, että on helpompaa ostaa itselleen sopiva aine kaupanhyllystä kuin pohtia etiikan ja ruokasoodan sekoitussuhteita, miettii Varsinais-Suomen Marttojen erikoisneuvoja Pia Niemonen.

Kausittain vaihtuva muoti näkyy myös kaupan pesuainehyllyissä. Puhdistusaineiden valmistajat houkuttelevat ostajia ajoittain vaihtuvilla trendivärisillä nesteillä ja tuoksuilla.

- Keväällä pesunesteet ovat usein vaaleamman värisiä kuin syksyllä. Myös pesuainepullojen korkkien värit vaihtelevat vuodenaikojen tai juhlakausien mukaan. On ymmärrettävää, ettei etikka ole kovin trendikkään näköistä tai hajuista, nauraa Niemonen.

Ruokasoodasta ja käsitiskiaineesta tulee samanlainen tahna kuin ennenvanhaa mummon käytössä ollut Vim-hankausaine.

Pia Niemonen

Teräspinnat kiiltäviksi soodan avulla

Etikka on hyvä puhdistusaine kahvinkeittimien, ikkunoiden ja kylpyhuoneen pesuun.

- Kahvinkeittimissä pitää huomioida, etteivät kaikki keittimet kestä etikkapuhdistusta. Materiaalin kestävyys pitää aina varmistaa ennen puhdistusta. Joidenkin keittimien käyttöohjeissa kielletään kokonaan etikan käyttö. Kodinkoneiden käyttöohjeet kannattaa siis säilyttää tai tarkistaa heti oston jälkeen, miten ne puhdistetaan, ohjaa Pia Niemonen.

Keittiön teräsaltaan ja -pöydän pinnan puhdistaminen käy kätevästi ruokasoodan avulla. Ruokasoodasta tehdään tahnaa sekoittamalla siihen vettä tai muuta väliainetta.

- Tahnaan tulee puolet ruokasoodaa ja puolet tavallista käsiastianpesuainetta. Sitten vain hangataan pöytää ja allasta tahnalla. Myös keittiön välikaakelit voi käsitellä samalla aineella. Sitten vain huuhdellaan vedellä ja teräspinnat kiiltävät, neuvoo Niemonen.

Etikalla ei saa aikaan suuria vahinkoja

Etikalla ja ruokasoodalla voidaan myös puhdistaa viemäreitä.

Pia Niemonen.
Yle / Tarja Hiltunen

- Sekoitus kuohuaa hetken, mutta puhdistaa viemärit hyvin. Se ei kylläkään avaa tukoksia, sitä varten pitää olla vahvemmat aineet, kertoo Pia Niemonen.

Etikka on suhteellisen turvallinen aine kotisiivouksessa, eikä sillä saa normaalissa siivouselämässä aikaan hirveitä tuhoja.

- Raaka etikka saattaa syövyttää pikkukoneiden metalliputkistot jos on innokas siivooja ja puhdistaa kahvinkeitintä liian usein. Tietysti jos pitemmän päälle tekee aina saman virheen siivouksessa, sillä voi olla tuhoisia vaikutuksia ennen pitkää, sanoo Niemonen.

Marmori on materiaali, joka ei siedä etikkapuhdistusta.

- Marmoria pitää puhdistaa huolellisesti. Jopa seisova vesi tekee marmoripinnoille tuhoa, tietää Pia Niemonen.