1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lukijoiden kanssa syntynyttä

Turvattomuus tuntuu kaduilla

Hyvinkään surmateot nostivat taas esiin pelon satunnaisesta, järjettömästä väkivallasta. Moni kommentoija kokee olonsa turvattomaksi julkisilla paikoilla. Vastuuta penätään päättäjiltä ja kasvattajilta. Ratkaisuita raaistuneen ilmapiirin muuttamiseksi tarvitaan.

Muistokynttilöitä ja suruviestejä surmapaikalla Hyvinkään keskustassa. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Moni keskustelija kokee, että väkivallan uhka pakottaa heidät olemaan jatkuvasti varuillaan. nimimerkki ARoMAtti² seuraa ympäristöään.

"Kävellessäni kadulla teen aina vastaantulijoista päässäni pika-analyysin siltä varalta että heidät tulee "lamaannuttaa" tilanteen niin vaatiessa. Harrastan samaa myös kaupoissa, pankeissa yms. julkisissa tiloissa joissa on paljon ihmisiä, joskin siellä suunnittelen lähinnä vaihtoehtoisia skenaarioita joissa suunnittelen pakoreittiä mahdollisen tulitaistelun yhteydessä."

Syitä raakoihin tekoihin haetaan mediasta, väkivaltaviihteestä ja piittaamattomasta kasvatuksesta. Jatkuva kiire ja kilpailuyhteiskunnan tehokkuusajattelu ovat monen mielestä ajaneet syrjäytyneet nuoret väkivallantekoihin. Nimimerkki Simeoni penää kasvattajien vastuuta.

"Nuorella ihmisellä on se olo, johon hänet on lapsesta asti kasvatettu. Hänet on televisio-ohjelmien, videoiden, pelien ja piittaamattomien aikuisten esimerkin vaikutuksesta kyllästetty väkivallalla, tappamisella ja tunteettomuudella. Kylvön hedelmien on suorastaan pakko tulla esille. Aina on tapeltu ja lyöty nyrkillä. Nyt ammutaan ja tapetaan. Kylvö pitää muuttaa, jos sato on paha."

Päättäjien neuvottomutta ei katsota keskusteluissa hyvällä. Virallisien osanottojen sijaan lainsäätäjiltä kaivataan tositoimia. Sitä ehdottaa esimerkiksi nimimerkki Perustulo nyt.

"Päättäjien tekopyhät osanotot eivät enää riitä, nyt on todellakin ryhdyttävä nopeasti tekoihin perusturvan ja toimeentulon kuntoon laittamiseksi. Valtionjohto on turvassa panssareittensa takana, mutta me tavalliset ihmiset emme missään."

Joillekin pelko tarkoittaa väkivallantekijöiden voittoa. Nimimerkki Future Matters ei anna pelon hallita elämäänsä.

"En.

Miksi pelkäisin?

Miksi alistuisin hullujen armoille?

Miksi en nauttisi elämästä?

Minä en alistu. Minä kuljen pää pystyssä ja nautin elämästä."