Satakunta on Suomen punajuuriaitta

Satakunta on Suomen merkittävin punajuurentuotanto-maakunta. Myös punajuurta käyttävä teollisuus on sijoittunut lähialueille.

Kotimaa
Vihanneksia
YLE / Petra Ristola

Satakunta on edelleen Suomen merkittävin punajuurentuotanto-maakunta. Satakunnan pelloilla kasvatettiin viime vuonna lähes 87 prosenttia Suomen punajuurista. Maakunnassa tuotettiin noin 12 400 tonnia punajuurta.

Tuotanto on jo vuosikymmenten ajan keskittynyt Satakuntaan, koska myös punajuurta ostava teollisuus toimii pääosin Lounais-Suomessa. Maataloustuottajien keskusjärjestön MTK:n kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen sanoo, että kotimaisen punajuuren kysyntä on vahvistunut viime vuosina.

-Punajuuren asema on vakaa ja tuoreen punajuuren arvo ruuanlaittajien keskuudessa on kohonnut. Välillä punajuuren arvostus hiipui, mutta nyt se on saanut arvonpalautuksen. Sitä käytetään muun muassa paahdettuna, Virtanen sanoo.

Suurin punajuurten teollinen ostaja on Felix-Abba, jolla on tehdas Turussa. Suuria ostajia ovat myös Herkkumaa ja Sauvo. Kasvihuoneissa tuotettua uuden sadon punajuurta voi jo löytyä kaupoista, mutta pelloille punajuuret on vasta kylvetty maahan.

Punajuuren viljelijöiden määrä on pysynyt viime vuosina lähes ennallaan. Uusia viljelijöitä kuitenkin tarvitaan vanhojen eläköityessä. MTK:n Virtanen sanoo, että suurin tulevaisuuden uhka punajuurenviljelylle on tuottajien saaman hinnan heikko kehitys.

-Jos tuottajat eivät saa kunnon korvausta punajuuresta, se heikentää totta kai intoa jatkaa viljelyä. Vielä tällä hetkellä suurin osa Suomessa kulutetuista punajuurista viljellään yhä Suomessa, kertoo kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen.