1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Elämänhallinnan opettaja

Suomessa työskentelee jo tuhat elämäntaidon valmentajaa

Hyvinvointibisneksen kasvun myötä Suomeen on tullut uusia ammatteja, kuten life coachit. Psykologiliittoa mietityttää alan valvomattomuus ja kouluttajien vähäiset tutkintotiedot.

Helsingin Punavuoressa Hyvinvointivalmennus Valmentamon tiloissa  joukko elämäntaidon valmentajiksi kouluttautuvia naisia ja miehiä käy läpi työhyvinvoinnin teemoja.

"Jotenkin mun mielestä meillä life coacheilla voi olla hirveän tärkeä rooli vastuun ja vapauden todentamisessa. Että okei, mitä itse voit tehdä? Miten haluaisit, että asia on ja mitä itse voit tehdä."

Luennoitsija Sirpa Ärilä kirjoittaa fläppitaululle opiskelijoiden huomioita siitä, mitä life coachit voisivat tuoda työpaikoille.

Koulutus on keskustelevaa ja ilmapiiri rento. Välillä koulutustilan täyttää naurunremakka.

"Autamme sinua löytämään oman juttusi"

Life coach ei neuvo, life coach auttaa. Näin kiteyttää elämäntaidon valmentajaksi kouluttautuva nurmijärveläinen Anuliisa Lahtinen tulevan kakkostyönsä tärkeimmän ohjenuoran. Apua hakevat etsivät hänen mukaansa yleensä omaa tietään elämässä.

- Monella on jollakin tapaa hukassa se, että "mikä on minun juttuni". He saattavat tietää, että työelämästä tai harrastuksesta uupuu jotain, ja me autamme oivaltamaan sen.

Monella on jollakin tapaa hukassa se, että "mikä on minun juttuni".

Life coach -opiskelija Anuliisa Lahtinen

Lahtinen päätti kouluttautua elämäntaidon valmentajaksi vuorotteluvapaallaan luokanopettajan työstä. Asiakkaita on jo nyt, vaikkei vuoden mittainen koulutus ole vielä päättynyt.

Osa heistä on Lahtisen opettajakollegoita. Life coacheja kouluttavan Valmentamon mukaan suurin osa valmentajien tulevista asiakkaista on nimenomaan yrityksiä ja työyhteisöjä.

- Moni tulee koulutukseen hakemaan lisätyökaluja omaan ammattiinsa. On opettajia, esimiehiä, johtajia, hr-asiantuntijoita, terveydenhoitajia ja sosionomeja. He ottavat näitä työkaluja käyttöön ihan omaan työhönsä, Valmentamon toimitusjohtaja Anne Karilahti sanoo.

Psykologiliitto suhtautuu varauksella

Periaatteessa kuka tahansa voi olla life coach. Tavaramerkillä varustettua koulutusta antaa Valmentamon lisäksi valmennusakatemia Namaste.

Valmentamon toimitusjohtaja Anne Karilahti on pitkän linjan yrittäjä media-alalla ja markkinoinnissa, Namasten toimitusjohtaja Marika Borg puolestaan on tehnyt uran usean eri elämäntapalehden päätoimittajana. Kummassakin yrityksessä on useita kouluttajia.

Valmentamon vuoden mittaiseen koulutukseen sisältyy 30 lähiopetuspäivää ja etäopiskeluna suoritettava viikoittainen valmennusharjoittelu. Koulutus maksaa 6200 euroa.

Psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkanen kertoo tuntevansa life coaching -termin. Hänen mielestään elämäntaitoja on harjoiteltu vuosikymmeniä työväen- ja kansalaisopistoissa.

- On hyvä asia, että ihmiset ovat kiinnostuneita elämänlaadustaan ja haluavat parantaa hyvinvointiaan ja kosketusta itseensä. Sitä pidän epäilyttävänä, että ihmisten hyvinvoinnin tavoittelusta tehdään bisnes. Mihin me tarvitsemme yhtäkkiä life coacheja sadan euron tuntihinnalla?

Mihin me tarvitsemme yhtäkkiä life coacheja 100 euron tuntihinnalla?

Psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkanen

Eniten Tikkasta ihmetyttää alan valvomattomuus ja kouluttajien olemattomat tutkintotiedot.

- Antaako life coachausta filosofi, lääkäri, psykologi, työterveyshoitaja tai joku muu joka tuntee asian vai joku, jolla ei ole mitään koulutusta asiaan? Joku, josta voi lempeästi sanoa, että hän ei ainakaan ole koulutettu asiantuntija. Yritysten nettisivuilla ei ole yhdenkään life coaching -kouluttajan koulutustietoja, Tikkanen kummeksuu.

Life coach ei ole terapeutti

Life coachaukselle on kuitenkin kysyntää. Karilahden mukaan valmennettavien määrä on kasvussa ja Suomessa toimii jo tuhatkunta koulutettua life coachia.

Anuliisa Lahtisen tähänastiset valmennuskokemukset ovat olleet rohkaisevia.

- Joskus asiakas on aivan innoissaan, että vitsi, tämä on hyvä juttu. Hän miettii, että näinhän minun on pitänyt tehdä. Silloin tulee tosiaan sellainen olo, että nämä oppimani valmennustaidot toimivat.

Entä jos asiakas kaipaakin terapiaa, mutta elämäntaidon valmentajan pakeille meneminen on tuntunut helpommalta tai hyväksytymmältä?

Jos mieli on rikki, ihmisen pitää mennä terapiaan, mutta jos hän haluaa elämänsä parempaan kuosiin, on life coach oikea henkilö.

LIfe coacheja kouluttavan Valmentamon toimitusjohtaja Anne Karilahti

- Me käymme koulutuksessa läpi sen, milloin ihminen tarvitsee terapiaa. Jos mieli on rikki, ihmisen pitää mennä terapiaan, mutta jos hän haluaa elämänsä parempaan kuosiin, on life coach oikea henkilö.

Karilahden mukaan koulutetut elämäntaidon valmentajat osaavat ohjata terapian tarpeessa olevan ihmisen oikeaan paikkaan. On myös ihmisiä, jotka haluavat kumpaakin.

- He saattavat puida avioeroprosessiaan terapiassa ja uravalintoihinsa liittyviä kysymyksiä elämäntaidon valmennuksessa.