1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruusutarhalla vietetään hikistä viikkoa

Ruusutarhoilla eletään vuoden kiireisintä sesonkiviikkoa. Tuhannet ja taas tuhannet hellien kasvatetut kukat poimitaan ja kuljetetaan kauppoihin, joista ne päätyvät valkolakkisten ja muiden valmistuneiden maljakoihin viikonloppuna.

Kuva: YLE / Anna Sirén

Red Giant,_ Creme de la creme_,_ Escimo_,_ Lambada_ tai _Aqua _ saattaa päätyä lauantaina vastavalmistuneen nuoren juhlapöytään. Hienojen nimien takaa löytyy hienoja kukkia; tarharuusuja, joiden suurin sesonkiviikko on nyt.

Ali-Marttilan puutarhalla Kangasalla kasvatetaan ruusuja jo kolmannessa polvessa. Matti Marttila kertoo aloittavansa työt hehtaarin kokoisella kasvihuoneella jo aamukuudelta.

- Tämä on hikinen viikko ja selvästi vuoden suurin sesonki. Sadot on ajoitettu niin, että juuri tällä viikolla kukkia tulee maksimimäärä.

Punainen pitää pintansa

Ali-Marttilan puutarhalla tämän viikon kukkasato lasketaan kymmenissä tuhansissa. Mukaan mahtuu monenlaista, mutta suurin osa viikon sadosta on perinteistä mallia.

- Suosituimpia ovat pitkät ruusut. Ylioppilaille viedään edelleen eniten tummanpunaisia ruusuja, mutta myös valkoiset ovat selvästi tulossa muotiin.

Ruusunjalostuksessa kukkia kehitetään tuoksuttomiksi, kestävämmiksi ja suurinuppuisemmiksi, mutta myös uudenvärisiksi.

- Uusia lajikkeita syntyy jatkuvasti. Meilläkin on nyt esimerkiksi kirjavia valko-vaaleanpunaisia tai puna-oransseja kukkia. Myös vaaleanvihreä-valkoinen Vihreä tee -lajike on suosittu, Matti Marttila kuvailee.

Lähiruusu kilpailee tuoreudella

Pirkanmaalainen lähiruusu on Matti Marttilan mukaan saanut vakavasti otettavia kilpailijoita ulkomailta.

- Tuontiruusu on kova vastus, sillä laatu on kehittynyt koko ajan. Meidän valttimme on kuitenkin lähellä tuotetun ruusun tuoreus.

Ruusu kestää maljakossa vanhoilla hyvillä nikseillä.

- Kotona kukkaan kannattaa leikata uusi imupinta. Maljakon olisi hyvä olla puhdas ja veden raikasta, puutarhuri vinkkaa.