Kotimainen leikkoruusu on harvinaisuus

Kotimainen ruusutuotanto on ehtynyt. Onnittelukukat lennätetään tänne Afrikasta, Keski-Amerikasta ja Hollannista. Kotimaisia ruusuja kasvatetaan enää pieniä määriä Turun ja Tampereen lähellä.

Kotimaa
YLE Etelä-Karjala

Kotimainen ruusu on harvinaisuus valmistujaisjuhlissa. Pitkävartiset ruusut kasvatetaan Väli-Amerikan maissa tai Brasilian vuoristossa, jossa tuotantokustannukset ovat edullisimmat.

Suomen kauppapuutarhoissa leikkokukkatuotanto on vähentynyt, mutta kevätsesongin ruukkukukat ja amppelit ovat lähes kokonaan kotimaassa kasvatettuja. Kotimaassa kasvatetaan sipuleista myös tulppaanit.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkasen mukaan leikkokukkien tuotanto on pienentynyt murto-osaan siitä mitä se joskus on ollut.

Suurin murros tapahtui Jalkasen mukaan EU-jäsenyyden myötä 1995.

- Silloin jo tiedettiin, että esimerkiksi neilikka poistuu kokonaan Suomesta, Jalkanen kertoo.

Jalkasen mukaan leikkoruusuja viljeltiin vielä kaksikymmentä vuotta sitten neljänkymmenen hehtaarin alalla. Tänä vuonna leikkoruusuja kasvatetaan enää 4,4 hehtaarin alalla.

Jalkasen mukaan kaksi suurinta kasvattajaa viljelevät näistä yli neljää hehtaaria.

- Sitten on sellaisia pieniä paikallisia viljelijöitä joitakin kymmeniä , jotka viljelevät omaan myyntiin, Jalkanen kertoo.

Puutarhuri Johanna Tykkä Tykän puutarhasta Kouvolan Keltakankaalta kertoo, että heilläkin on aiemmin viljelty leikkokrysanteemia ja leijonankitaa.

- Meillä on ympäri vuoden kukkien sidontaa ja kukan myyntiä, että meillä hommaa riittää, vaikka ei kasvatetakaan, Tykkä sanoo.