Palestiinalaisalueilla uusia toiveita sovusta

Kilpailevat palestiinalaisjärjestöt Hamas ja Fatah etsivät jälleen sopua yhteishallituksesta, joka johtaisi palestiinalaiset uusiin vaaleihin. Gazaa hallinnoivat Hamasin ja Länsirantaa johtavan Fatahin välit ovat olleet viileät vuosia. Aiemmat sovintoyritykset ovat jumiutuneet kiistoihin.

Ulkomaat

Toiveet kilpailevien palestiinalaisjärjestöjen Hamasin ja Fatahin yhteishallituksen syntymisestä ja uusista vaaleista ovat jälleen lisääntyneet.

Hamas salli maanantaina keskusvaalilautakunnan aloittaa äänestäjien rekisteröinnin hallinnoimallaan Gazan kaistaleella. Hamas ja Fatah ovat myös jatkaneet neuvotteluja yhteishallituksesta.

Gazaa hallitsevan Hamasin ja Länsirantaa hallitsevan Fatahin välit kylmenivät sen jälkeen, kun Hamas voitti vaalit vuonna 2006 ja otti Gazan hallintaansa. Presidentti Mahmoud Abbas kuuluu Fatahiin.

Viime vuonna osapuolet pääsivät sopuun yhteishallituksesta ja uusien vaalien järjestämisestä, mutta sopimuksen toteuttaminen on tähän asti jumiutunut kiistoihin.

Reilu viikko sitten Hamas ja Fatah sopivat, että vaalikomission työ ja neuvottelut hallituksesta alkavat tämän kuun loppuun mennessä.

Maanantaina vaalikomissio aloitti työnsä Gazassa. Se arvioi, että äänestäjälistat saadaan ajan tasalle kuudessa viikossa.

Hamas ja Fatah aloittivat samaan aikaan hallitusneuvottelut. Palestiinalainen virkamieslähde kertoo uutistoimisto Reutersille, että toiveissa on sopu ensi viikolla, jos kaikki menee hyvin.

Presidentti Abbasin on määrä johtaa uutta hallitusta. Toissaviikkosien sopimuksen mukaan hallitus saa puoli vuotta aikaa valmistautua vaaleihin.

Lähteet: AFP, Reuters