1. yle.fi
  2. Uutiset

Dosentti: Hirmutekoja tulee tulevaisuudessa yhä enemmän

Terveydenhuollon asiantuntija uskoo, että hirmuteot johtuvat siitä, että Suomessa jää joka vuosi noin 2 000 16 - 17-vuotiasta poikaa koulutuksen ja työn ulkopuolelle.

Kotimaan uutiset
Tampereen yliopiston dosentti Matti Rimpelä ja sisäministeri Päivi Räsänen A-studion vieraina toukokuussa 2012.
Tampereen yliopiston dosentti Matti Rimpelä ja sisäministeri Päivi Räsänen A-studion vieraina toukokuussa 2012.Yle

Hyvinkään ampumisen kaltaisia hirmutekoja tullaan näkemään tulevaisuudessa yhä enemmän, uskoo Tampereen yliopiston terveydenhuollon hallinnon dosentti Matti Rimpelä. Hänen mukaansa ampumatapauksen syyt löytyvät nuorten miesten syrjäytymisestä.

- Selitys on hyvin yksinkertainen. Meillä jää joka vuosi 2 000 poikaa 16 - 17-vuotiaana koulutuksen ja työn ulkopuolelle seikkailemaan maailmaan, jossa ei ole välttämättä yhtään aikuista, johon olisi läheinen kontakti, ja kukaan ei pääse niin lähelle, että tajuaisi mitä heidän päässään liikkuu, Rimpelä sanoi maanantai-iltana A-Studiossa.

- Kun tämä massa on riittävän suuri, niin sieltä tulee näitä hirmutekojakin kasvavassa määrin tulevaisuudessa.

Rimpelän mielestä Hyvinkään ampujan motiivilla ei ole loppujen lopuksi kovinkaan suurta merkitystä.

- Todennäköisesti tulee esiin, että hänellä on ollut vähän kurjaa aikaisemminkin ja hän on ajautunut taistelupelien ja netin maailmoihin, ja sosiaalisia taitoja ei ole kovin paljon ollut.

Rimpelän mukaan kaikki keskeiset indikaattorit kertovat tällä hetkellä siitä, että yhä useammalla lapsella ja nuorella menee yhä huonommin. Hänen mukaansa ongelmaan ei ole puututtu riittävän tehokkaasti, vaikka se on ollut tiedossa jo 20 vuotta.

- Otetaan esimerkiksi se, että meillä on riittänyt noin 400 miljoonaa euroa uutta rahaa lasten sijoittamiseen kodin ulkopuolelle ja perhetyön tukemiseen ei juuri lainkaan.

Lue seuraavaksi