1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Woody Allenilla huonoa onnea vastaan

Lahden Lauantainäyttämö esittää Woody Allenin näytelmää "Kuolema". Murhamysteeri on allenmaiseen tapaan sävytetty erikoisella huumorilla ja oudoilla hahmoilla.

kulttuuri
Kuolema saa ensi-iltansa perjantaina 13.päivä. Näytelmän ohjaaja Lassi Puodinkedolle päivämäärä on mieleinen, koska se kruunaa vastoinkäymisten syksyn.YLE / Lahti

Näytelmän ohjaaja Lassi Puodinketo on huojentunut kun näytelmä saadaan ensi-iltaan marraskuun puolivälissä monien vastoinkäymisten jälkeen. Alunperin Lahden Lauantainäyttämön piti esittää ihan muuta, Kylätaskun kirjoittama kotimainen nykyklassikko, mutta näytelmä jouduttiin vaihtamaan pari kuukautta ennen ensi-iltaa.

- Elokuussa yhtäkkiä näyttelijöitä alkoi pudota pois ryhmästä. Viimeinen niitti oli kun pääosan esittäjä sairastui umpisuolentulehdukseen ja joutui pitkälle sairauslomalle. Päätin, että teksti on vaihdettava, kertoo lahtelainen Lassi Puodinketo vaikeuksista roolituksessa.

Woody Allenin tekstit olivat ohjaajalle tuttuja entuudestaan. Edellisenä syksynä Lassi Puodinketo oli ohjannut Jumalan Lauantainäyttämölle ja Kuolema tuntui solahtavan kuin luonnostaan siihen jatkoksi. Woody Allenin käsikirjoitukseen perustuu moni herkullisesti neuroottinen elokuva ja teatterikappale. Mitä Kuolema antaa katsojalle?

- Toivottavasti ajatuksia herättävän kokemuksen! Allenin tekstit haastavat sekä tekijän että katsojan yrittämään ymmärtää mistä näytelmässä loppujen lopuksi on kysymys, pohtii Puodinketo.

Rytmi vetää teatteriin

Ohjaajan on saatava työryhmä uskomaan tekemiseensä sataprosenttisesti. On oltava teatterillista rytmitajua.

- Se on se rytmi. Näytelmä ei toimi, jos ei ole flow-tilaa päällä, kun sitä esitetään. Tuleen ei saa jäädä makaamaan, tuumii Lassi Puodinketo.

Nuori ohjaaja opiskelee Metropolitan ammattikorkeakoulussa teatteri-ilmaisun ohjaajaksi ja valmistuminen häämöttää jo nurkan takana. Tulevaisuudessa Lassi Puodinketo haluaisi ohjata teatteria sekä ammattilaisten että harrastelijoiden parissa.

- Harrastajanäyttelijöiden kanssa on kiva työskennellä, koska vimma tehdä teatteria on usein vieläkin suurempi kuin ammattilaisilla. Lavalla ollaan koska on hirmuinen into ja halu siihen.

Enskari perjantaina 13. päivä...

Teatterissa ollaan tunnetusti taikauskoisia ja Kuolema saa ensi-iltansa Pikkuteatterissa pahaenteisesti perjantaina 13. päivä kello 19. Ohjaajalle enskarin päivämäärä on suorastaan mieleinen, koska se kruunaa vastoinkäymisten syksyn.

- Tämä on ollut pitkä, vastoinkäymisten kuormittama syksy ja jotenkin tähän sopii se, että ensi-ilta on perjantaina 13. päivä. Yritän itse olla mahdollisimman taikauskoton ja uskon, että kaikki menee varmasti ihan hyvin, naurahtaa Lassi Puodinketo.

Kenraaliharjoitus jätti Lahden Lauantainäyttämön ryhmälle hyvän mielen ja ennen ensi-iltaa ohjaaja tekee ainoastaan pieniä hienosäätöjä. Entä onko ohjaaja Puodinketo diktaattori vai keskusteleva ohjaajahahmo?

- Lempeä diktaattori. Ohjaajan täytyy sanoa viimeinen sana. Haluan kuitenkin pitää keskusteluyhteyden näyttelijöihin aina auki. Parasta on katsoa kun näyttelijät luovat hienoja juttuja lavalla ja voin hiukan ohjastaa heitä siinä. Silloin on paras fiilis, kiteyttää Lassi Puodinketo.

Lähteet: YLE / Johanna Talasterä

Lue seuraavaksi