Aamun lehdet: Mikä tässä ajassa kasvattaa tappajia?

Tiistain lehdet ruotivat Hyvinkään ampumatapausta, keskustan jäsenäänestystä ja Jutta Urpilaisen asemaa SDP:ssä.

Kotimaa
Nainen suree muistopaikalla Hyvinkään ampumisen uhreja 26. toukokuuta 2012.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Jo riittää väkivalta, vaatii Oulussa ilmestyvä Kaleva (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan Hyvinkään murhenäytelmä osoitti, että kuka tahansa voi joutua väkivallan uhriksi. Kahden ihmisen kuolemaan ja useiden loukkaantumiseen johtanut ammuskelu Hyvinkäällä perjantain ja lauantain välisenä yönä on kuin jatko-osa vastaaville silmittömille väkivallanteoille, joita Suomessa on viime vuosina tapahtunut.

Jos elämä jatkuu nykymenolla, saadaan varautua uusiin vastaavanlaisiin mielettömyyksiin. Malli on olemassa, toteaa Kaleva.

Tekoja on vaikea ymmärtää. Ne ovat niin järjenvastaisia, että koko yhteiskunnassa on syytä herätä pohtimaan, mikä meillä on pielessä, kun jotkut ihmiset käyttäytyvät tällä tavalla toisia, usein heille tuntemattomia kanssaihmisiä kohtaan. Nyt on korkea aika pohtia, miten silmittömiä väkivallantekoja voitaisiin ehkäistä ennakolta.

Tolkutonta summittaista väkivaltaa

Mikä tässä ajassa kasvattaa tappajia, kysyy puolestaan Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Hyvinkään joukkosurmaa on raskasta ja vaikeaa käsitellä, koska se jättää sanattomaksi. Se jättää sanattomaksi, koska surmateko on mieltä vailla.

Järkyttynyt yhteiskunta on jo oppinut reagoimaan tavalla, josta on tullut synkkää rutiinia: uutisjärjestys menee uusiksi, surmapaikalle kasvaa kynttiläalttari, kirkko avaa ovensa ja johtavat poliitikot lausuvat osanottonsa. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että tämä ei saa toistua. Ei enää - ja silti taas.

Näyttävä summittainen väkivalta on tämän ajan ilmiö, lehti toteaa. Tolkuttomasta summittaisesta väkivallasta tulee jatkuvasti esimerkkejä ulkomailta. Onko kuitenkin omassa yhteiskunnassamme piirteitä, jotka laukaisevat kimmokkeen väkivaltaan?

Aika ruokkii eräänlaista narsismia, minäkeskeisyyttä. Miksi meillä kasvaa nuoria aikuisia, jotka ovat kuin suuria lapsia, vailla myötäelämisen kykyä lähimmäisiään kohtaan, kysyy Helsingin Sanomat.

Neuvoja ei tullutkaan

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa (siirryt toiseen palveluun) kommentoi viikonloppuna pidettyä neuvoa-antavaa jäsenäänestystä tulevasta puheenjohtajasta. Mitään selkeää neuvoa ei jäsenistöltä puheenjohtajasta vaalituloksen perusteella tullut.

Kaikilla kolmella äänestyksessä mukana olleella ehdokkaalla on vankka kannatus, eikä kenenkään tuki ole ylivoimainen, lehti summaa. Jäsenäänestys jättikin Rovaniemelle sellaisen jännitteen, ettei paremmasta väliä. Kenttä jätti suosiolla puheenjohtajan valinnan Rovaniemelle.

Nuorten esiinmarssi SDP:ssä

Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan nuorten esiinmarssin laajuus yllätti useimmat poliittiset tarkkailijat viikonvaihteessa SDP:n puoluekokouksessa. Lähes koko puoluejohto pantiin vaihtoon.

Nuorennusleikkauksen lisäksi kokous tullaan muistamaan puheenjohtaja Jutta Urpilaisen aseman selkeästä vahvistumisesta. Urpilaisen kolme ensimmäistä puheenjohtajavuotta näyttivät keinotekoiselta imagotempulta. Nyt demariväen luottamus Urpilaiseen oli suorastaan kouriintuntuvaa.

Iltalehti pohtii miten puolueen nuorennusleikkaus näkyy käytännön politiikan teossa. Menestyäkseen sdp:n pitää pystyä paremmin erottautumaan pääministeripuolueesta. Eli kurssia on reivattava vähän vasemmalle, ohjastaa Iltalehti.