1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilomantsin kaviaaribisnes vakavissa vaikeuksissa

Maailman kolmanneksi suurimmaksi kaavaillun kaviaaritehtaan perustaminen on jäissä. Ilomantsin kaviaarihalliin on sijoitettu jo miljoonia, mutta nyt rahahanat ovat kiinni. Pankit pitävät suunnitelmaa riskibisneksenä.

Kuva: Riikka Heikkilä / Yle

Ilomantsin kaviaaritehtaan rakentaminen on keskeytetty ja työntekijöitä on lomautettu. Caviar Empirik Oy lopetti rakentamisen kuukausi sitten rahoitusongelmien takia. Toimitusjohtaja Seppo Kapanen kertoo, että yhtiö on yrittänyt saada rahoitusta kaikista Suomen pankeista, mutta tuloksetta.

- Olen kovasti pettynyt siihen, että pankit eivät lainaa meille rahaa. Olemme investoineet jo miljoonia euroja tähän bisnekseen, mutta pankit eivät näe tällä hetkellä meidän yrityksellä liikearvoa. Pankit pitävät tätä riskibisneksenä. Omat rahamme ovat lopussa ja ilman pankkien rahoitusta emme pärjää vähään aikaan, Kapanen summaa.

Yhtiö on joutunut lomauttamaan työntekijöitään ja keskeyttämään rakennustyöt Ilomantsissa vanhassa Mölnlycken tehtaassa.

Tarvitsemme vielä viisi miljoonaa euroa, että laitos saadaan tuotantokuntoon.

Seppo Kapanen

- Olemme suunnitelleet, että tarvitsemme vielä viisi miljoonaa euroa, että laitos saadaan tuotantokuntoon, Kapanen laskee.

Kasvattamon on arvioitu maksavan 15 miljoonaa euroa. 3500 neliön tehdashalliin on jo rakennettu 16 suurta kalojenkasvatusallasta. Lisäksi veden, ilman ja kosteuden sääntelyä varten on rakennettu laitteistoja. Rakennustyöt on aloitettu myös tiloille, joissa tehdään kaviaarin jalostamista ja kalojen käsittelyä.

Rakennusaikana tehdas työllisti noin 15 ihmistä.

- Töissä on nyt neljä ihmistä, joista yksi hoitaa kiinteistöä ja kolme hoitaa kaloja, Kapanen kertoo.

Valtion rahaa myönnetty lähes miljoona euroa

Pohjois-Karjalan Ely-keskus on antanut kaviaarihankkeelle 922 998 euroa. Yritys on hakenut myös uutta rahoitusta Ely-keskukselta. Keskuksessa on suhtauduttu myönteisesti 1 498 000 euron lisätukeen, mutta sitä ei ole vielä maksettu. Ely-keskus maksaa rahat vasta toteutuneista kuluista, joita ei vielä ole.

Ely-keskuksessa kuultiin Caviar Empirikin rahoitusongelmista Yle Pohjois-Karjalalta.

Innovaatiot ja yritysrahoitusyksikön päällikkö Kalevi Pölönen kertoo, että näköpiirissä ei ole tilannetta, jossa rahoja perittäisiin takaisin.

- Jos käytännössä syntyy liiketoiminnan myöhästymistä tai tilapäistä alasajoa, niin ei siitä synny minkäänlaista takaisinperinnän perustetta. Ymmärrämme täysin, että on normaalia liiketoiminnan vaihtelua suhdanteista riippuen, Pölönen kertoo.

Esimerkiksi tilanteesta, jossa odottelun jälkeen päästiin hyvään lopputulokseen, Pölönen nostaa Kylylahden kaivoksen.

- Polvijärvellä avattiin kaivostoiminta viime viikolla, vaikka suunnitelmat olivat valmiina jo 2008. Tuolloin tuli taantuma ja rahoituskriisi, jolloin yritys ei saanut rahoitusta. Vei näin pitkään, että yritys pääsi jatkamaan ja käynnistämään toimintaa. Tällaisesta viivästymisestä ei takaisinperintäperusteita synny.

Kalat odottavat rahoituksen järjestymistä

Laitoksen yhdeksän metriä leveissä altaissa ui parhaillaankin sampia. Sammet kasvavat hitaasti ja niistä saadaan mätiä vasta, kun kalat ovat sukukypsiä eli vuosien kuluttua. Toimitusjohtaja Kapanen uskookin, että rahoituskuvioiden järjestymisen odottaminen ei tarkoita suunnitelman romuttumista.

Ei tässä missään nimessä puhuta projektin kuoppaamisesta, aikataulu vain viivästyy pahasti.

Seppo Kapanen

- Ei tässä missään nimessä puhuta projektin kuoppaamisesta, aikataulu vain viivästyy pahasti. Tarkoitus on taas syksyllä aloittaa työt, Kapanen toteaa.

Kasvattamosta on tarkoitus tehdä maailman kolmanneksi suurin kaviaarin tuottaja.

Yrittäjä uskoo Venäjän markkinoihin

Kapanen on arvioinut vuosituotannoksi 12 tonnia kaviaaria. Lisäksi laitokselta on tarkoitus myydä sammen lihaa vuosittain yli 150 tonnia.

Kapanen uskoo suunnitelmien olevan realistisia. Kaviaarin päämarkkina-alue on Venäjä, jonne on jo luotu oma myyntiyhtiö.

- Meillä on isoja sopimuksia tehty Venäjälle. Viime kuussa olimme Venäjällä messuilla esittelemässä tuotteitamme ja niille näyttää olevan kysyntää. Parhaat venäläiset ravintolat haluavat meidän kaviaariamme, Kapanen kertoo.

Kaviaari on tunnettu kalliina herrojen herkkuna. Kasvattamon erikoisuudeksi kaavaillusta valkoisesta kaviaarista saa pulittaa 3000 euroa kilolta. Musta kaviaarikilo irtoaa 1000 eurolla.