Naapureiden ruohonleikkuu riipii kesäkansaa

Kesän myötä naapurisopu on koetuksella varsinkin pientaloalueilla. Kun naapureista toinen haluaisi köllötellä linnunlaulua kuunnellen viltillä, haluaakin toinen päristellä tehokkaalla ruohonleikkuutraktorillaan nurmikkonsa timmiin trimmiin. Osa perää pelisääntöjä ruohonleikkuuseen, osa taas ajattelee, että kukin eläköön pihallaan niin kuin tykkää.

Ruohonleikkuu
Mies ja ruohonleikkuri.
Käsikäyttöinen leikkuri hellii korvia.Romy Rogan / Pixtal

Ruohonleikkuu kirvoitti Ylen aikaisen kuulijoita tarttumaan puhelimeen tiistaiaamuna. Monen kesäiseen pihaparatiisiin naapurin ruohonleikkurin pörinä heittää synkeän varjon, etenkin jos järjestää omalla pihallaan juhlia tai yrittää saada vauvaa nukkumaan. Moni oli silti sitä mieltä, että suvaitsevaisuus kuuluu asiaan. Juhiksen mielestä elämä helpottuisi, kun sovittaisiin yhteinen aika ruohonleikkuulle.

Ruohonleikkuuaika on sunnuntaina, kello 10-12, kirkonmenojen aikaan.

Samoilla linjoilla oli Espoon Latokaskesta soittanut Pirkko, jonka kälyllä oli tästä hyviä kokemuksia.

Ruotsalaisessa pikkukaupungissa sovittiin, että ruohot leikataan torstaina ja matot hakataan perjantaisin. Näin sopu säilyi. Täälläkin voisi sopia vastaavasta kaupunginosittain.

Kerrostalossa pikkuista päiväunille rauhoitteleva Aune haluaisi myös tietää, mihin aikaan on hiljaista.

Voisi olla vaikka niin, että ruohot leikataan kello 8-11 tai sitten iltapäivällä määrättyyn aikaan. Ruohonleikkuu on kesän musiikkia ja tuoksukin on ihana, mutta kun mylly pyörii aina juuri silloin, kun yrittää saada lasta nukkumaan.

Sunnuntai on lepopäivä

Vuorotyötä tekevät soittajat muistuttivat, että ruohoa on leikattava silloin kun sitä ehtii leikata, eikä elämä enää asetu virka-ajan uomiin. Moni kuitenkin haluaisi rauhoittaa varsinkin viikonloput, jolloin olisi aikaa viettää itsekin pihalla. Yleisesti kannatusta sai se, että hiljaista aikaa on iltakymmenen ja aamuseitsemän välillä, mielellään jo iltauutisten jälkeen. Seppo kieltäisi ruohonleikkuun sunnuntaisin kokonaan.

Kaikenlainen päristely tulisi pientaloalueilla kieltää viikonloppuisin la 18.00 -su 14.00 ehdottomasti, mieluiten ei sunnuntaina lainkaan päristelyä. Arkipäivinä saisi päristellä 10.00 -20.00. Ja pyhäpäivinä ei lainkaan päristelyä.

Nimimerkki Ei pilata toistemme kesä-ja loma-aamuja päivitteli sitä, miten heikkoa tilannetajua moni osoittaa koneita käytellessään.

Jos asuu sopivalla paikkakunnalla,ahkerien nurmikonleikkaajien ja muiden harrastajien ympäröimänä,voi kesäisenä viikonloppuna kuunnella lintujen laulun lisäksi ruohonleikkureita,moottorisahoja, ampuma-ja moottoriurheiluradan tosi miehekkäitä ääniä! On se kumma, että tietyillä puuhilla ja harrastuksilla saa häiritä kokonaisia asunto-ja mökkialueita! Hiukan sivistystä, harkintaa ja huomaavaisuutta arvon ahkerat nurmikonleikkaajat, saunapuiden sahaajat, moottoriratojen pärryyttelijät ja ampumaratojen ammuskelijat!

Nipotus narikkaan, toivoo moni

Monen mielestä toisten tekemisistä nähdään jo nyt ihan turhan paljon vaivaa. Sopu sijaa antaa, muistutti nimimerkki Markku.

Suomessa kaikki äänet ja asiat häiritsevät naapureita, jopa se, ettei naapurista kuulu ääniä. Mielestäni kesällä nurmenleikkaamiselle kellon aikaa tärkeämpi on tilannetaju, ei kannata huristella kun naapurissa on yo-juhlat tai muu juhlatilaisuus pihalla. Toki suurin sodan aihe on tiekysymykset.

Kati Tuusulasta huomautti, että muutakin meteliä maailmaan mahtuu kuin ruohonleikkureiden pärinä.

Tuntuu että ihmiset nipottavat pikkuasioista nykyään, milloin häiritsevät toisten aiheuttamat äänet, milloin tuoksut. Naapurisopua ja toisten hyväksymistä pliis! Ruohonleikkurin ääni kuuluu kesän ääniin. Inhottavampia on esim. ison auton varoitusääni peruuttaessa - mutta pakkohan niidenkin on lähteä liikkeelle varhain aamulla.

Espoolainen Tuula puolestaan vinkkasi, että asiat selviävät usein ihan puhumalla. Jos on tärkeää, että tiettyyn aikaan viereisellä pihalla ei mekkaloida, niin sitä voi kohteliaasti pyytää. Samalla tulee naapuri tutuksikin.

Laitoin naapureille kutsut menemään yo-kahveille ja toivoin niissä samalla, että ruohoa ei leikattaisi pihajuhlien aikaan. Oli hienoa tutustua ihmisiin! Ei ole tietenkään pakko kutsua ketään, mutta voi kertoa, että meillä on perhejuhlat ja kohteliaasti vihjata, että olisi mukavaa, jos silloin pidettäisiin ruohonleikkuusta taukoa.