Eduskunnan lehtereillä on osoitettu mieltä monin tavoin

Eduskunnan valtuustosalin alalehterille ei pääse istumaan ensimmäiseen penkkiriviin, jotta kansanedustajien niskaan ei putoaisi mitään. Siitä huolimatta lehtereiltä on osoitettu mieltä mm. alas hyppäämällä ja nenäliinoja heittämällä.

Kotimaa
Mies esittelee eduskunnan lehterillä paitaa, jossa on Erkki Tuomiojan kuva.
YLE

Monet eduskunnassa vierailleet ovat huomanneet, että alalehterillä on estetty istuminen ensimmäiseen penkkiriviin. Tähän järjestelyyn ei ole kuitenkaan päädytty minkään tietyn ilkivaltatapauksen johdosta, vaan kieltoon on käytännöllinen syy.

- Eduskuntahan ei suojaudu kansalaisilta, jos näin voi sanoa, valtuustosalissa teknisin keinoin muuten kuin turvatarkastuksella taloon tullessa. Alalehteri on niin lähellä salia, että jos kaiteelle asettaa papereita tai vaikka kännykän niin se on vaarassa pudota kansanedustajien niskaan, kertoo eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola.

Varotoimesta huolimatta lehteriltä on historian saatossa tullut alas ainakin nenäliinoja ja yksi ihminen.

- Viitisentoista vuotta sitten oli tapaus jossa eräs henkilö hyppäsi alas lehteriltä. Itselleni jäi epäselväksi miksi hän näin menetteli. Yksi mieleenpainunut tapaus on vuoden 1987 puhemiehen vaalien yhteydessä ollut itkijänaisten mielenosoitus. Siinä joukko naisia salakuljetti nenäliinoja hameidensa alla saliin ja heittivät niitä alas lehteriltä. Heidänkin sanomansa jäi itselleni hieman hämärän peittoon, Savola muistelee.

Jukka Savola jatkaa, että pääasiassa lehtereillä mieltään osoittaneet henkilöt ovat olleet selkeästi jonkin asian vuoksi liikkeelllä ja osoittaneet selkeästi sanomansa.

- Yleensä ne mielenosoittajat jotka siellä jotain demonstroivat ovat asiassa liikkeellä. Viimeksi ydinvoimaäänestyksen yhteydessähän jouduimme poistamaan muutaman henkilön jotka siellä osoittivat mieltään äänekkäästi.