Mummokärry kelpaa nuoremmillekin

Painavat tavarat ja ruokaostokset kulkevat kätevästi mukana pyörillä liikkuvassa vetolaukussa. Laukku on turhaan saanut mummomaisen leiman.

Nuorten näkee harvoin käyttävän vetolaukkua eli niin sanottua mummokärryä tavaroiden kuljettamiseen. Vetolaukussa kun kulkisivat kätevästi myös painavat koulukirjat tai perheenäidin ostokset. Pyörillä kulkevalla kauppakassilla on kuitenkin vahva leima vain ikäihmisten tuotteena. 

- Harkitsin pitkään, että voinko ottaa mummokärryjä käyttöön, koska en ole vielä mummo. Ulkomailla näitä käyttävät kuitenkin kaiken ikäiset. Totesin, että kyllä minäkin sitten kehtaan, tyytyväinen kärryn omistaja Diana Classon sanoo.

Ennakkoasenteet vetolaukkua kohtaan tuntuvat olevan voimakkaampia Suomessa kuin muualla Euroopassa.

- Pariisin kaduilla olen huomannut nuortenkin käyttävän vetokärryä, eivätkä he häpeile sitä ollenkaan, Classon vahvistaa.

Harkitsin pitkään, että voinko ottaa mummokärryjä käyttöön, koska en ole vielä mummo.

Diana Classon

Turun torilla nähtävät mummokärryt ovat usein viininpunaisia, tummansinisiä tai skottiruudullisia.

- Pariisissa ja Berliinissä olen nähnyt erittäin kauniita kärryjä, joissa on graafisia kuvioita sekä kirkkaita värejä, kertoo Classon.

Modernit vaihtoehdot houkuttelevat laajempaa ikähaarukkaa

Mummokärryistä löytyy Suomessakin jo erilaisia vaihtoehtoja. Kärryjä saa nelipyöräisinä, jolloin niitä on helpompi työntää ylämäkeen kuin kaksipyöräisiä. Osassa on myös kylmälaukku. Kärryistä on tehty trendikkäämpiä ja kaupoissa on tarjolla myös useita värivaihtoehtoja.

- Mummokärryjen kysyntä on lisääntynyt ja ostajien ikähaarukka laajentunut, kiittelee laukkukauppa Calabresen omistaja Marina Sysimetsä.

Erityistä huoltoakaan kärryt eivät kaipaa. Ne on tarkoitettu kovaan käyttöön ja kestävät kovempaakin kulutusta.

- Mielestäni hyvälaatuinen kärry kestää kovaa ajoa ja käyttöä, Sysimetsä vakuuttaa.

Mummokärryjen kysyntä on lisääntynyt ja ostajien ikähaarukka laajentunut.

Marina Sysimetsä

Yle Turku koeajoi pyörillä kulkevan kauppakassin

Pakkohan sitä on itsekin testata. Torille ostoksille, muutama kahvipaketti tarjouksesta ja ostokset kärryyn.

Eteen tulee heti tiukka paikka. Rullaportaisiin käy tie ja ongelmitta vetokärry asettuu yhtä porrasta alemmas. Ylös asti selvitään ehjin nahoin.

Seuraavaksi edessä ovat perinteiset porrasaskelmat. Vieressä olisi liuskakin, mutta haaste on otettu vastaan. Sen verran kärry kantamuksineen painaa, että jo viisi porrasta pistää puuskuttamaan.

Kaarreominaisuudet ovat kohdillaan, kun tiukemmatkin mutkat onnistuvat kärryjen kanssa ilman törmäyksiä. Renkaat liukuvat hyvin ja vetokärryt suorastaan lipuvat eteenpäin.

Koeajon jälkeen kun kampean omaa selkäreppuani olalle, mieli tekisi vaihtaa takaisin koeajokkiini. Paljon miellyttävämpää ja hartiaystävällisempää meno oli vetokärryjen kanssa.