1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Asiantuntija: Vakausvälineet eivät pelasta Espanjaa tai Italiaa

Ålandsbankenin talousasiantuntijan mukaan Espanja tarvitsee devalvaation ja Kreikka on ulkona eurosta ennemmin tai myöhemmin. Kyse on enää ajoituksesta.

Varainhoidon johtaja Stefan Törnqvist haastateltavana Ajankohtaisessa kakkosessa 29. toukokuuta 2012. Kuva: Yle

Nykyisillä vakausvälineillä ei pelasteta Espanjaa tai Italiaa, sanoo Ålandsbankenin varainhoidon johtaja Stefan Törnqvist. Hänen mukaansa myös Kreikka on ulkona eurosta enemmin tai myöhemmin. Kyse on enää lähinnä ajoituksesta.

- Espanja tarvitsee devalvaation, jolloin he voivat hoitaa omalla valuutallaan nämä asiat itse ja saada talouden elpymään. Jos he pysyvät euroalueella, niin kyllä pankit tai valtio tai molemmat kaatuvat meidän muiden euromaiden syliin, sanoo Stefan Törnqvist.

Hän toteaa Ylen Ajankohtaisessa kakkosessa, ettei hän ymmärrä, miksi tavallisille ihmisille pitää aiheuttaa kärsimyksiä epäonnistuneilla valuuttakokeiluilla. Hänen mielestään pitäisi olla luonnollisia valuutta-alueita ja vapaasti kelluvia valuuttakursseja.

Luonnollinen valuutta-alue olisi esimerkiksi yksi valtio, joka käytännössä tarkoittaisi paluuta euroa edeltävään tilanteeseen.

- Se olisi huomattavasti enemmän markkinataloutta kuin nykyinen järjestelmä. Jotenkin tuntuu, että liike on siihen suuntaan. Jos jäämme viimeiseksi mohikaaniksi yhdessä Saksan kanssa liian vahvaan valuuttaan niin saattaa olla, että mekin tarvitsemme vielä devalvaatiota.