Valtava sillanrakennusurakka käyntiin Kiinan etelärannikolla

Maailman suurimman sillan rakennustyö on alkanut Kiinan rannikolla. Valtavan sillan odotetaan kiihdyttävän Guangdongin maakunnan sekä Hongkongin ja Macaon erityishallintoalueiden talousyhteistyötä ja kohentavan myös alueen sosiaalisia oloja.

Ulkomaat
Donald Tsang Yam-kuen ja  Li Keqiang
Hongkongin hallinnollinen johtaja Donald Tsang Yam-kuen (vas.) ja Kiinan varapääministeri Li Keqiang esittelivät valtavaa siltahanketta Hongkongissa tänään.Hongkongin hallintoalueen tiedotus

Y-kirjaimen muotoinen silta rakennetaan Kiinan Zhuhain kaupungista Hongkongiin ja Macaoon. Sillan pituudeksi tulee lähes 50 kilometriä, joten viranomaisten mukaan kyseessä on maailman pisin merialueen ylittävä silta. Nykyisin maailman pisimmän sillan titteliä pitää hallussaan Yhdysvalloissa oleva Pontchartrain Causeway Bridge, joka on 38,4 kilometriä pitkä.

Zhuhai-Macao-Hongkong -sillan on määrä valmistua vuonna 2016 ja sen hinnaksi arvioidaan runsaat seitsemän miljardia euroa. Sillasta on määrä tulla 6-kaistainen moottoritie, joka lyhentää alueiden välistä matkustusaikaa useita tunteja.

Ympäristöjärjestöt vastustavat siltahanketta sen ympäristölle aiheuttamien haittojen takia. WWF sanoo siltatyömaan tuhoavan merenalaisia ekosysteemejä ja vaarantavan jo ennestään harvinaisen kyttyrädelfiinin ( Sousa chinensis chinensis) elinolot Helmijoen suistossa.

Viranomaiset vakuuttavat, että ympäristönsuojelun vaatimukset huomioidaan.

Hongkong ja Macao ovat Kiinaan kuuluvia alueita, joilla on kuitenkin itsehallinto. Yhdessä mannermaan Guangdongin kanssa ne muodostavat yhden maailman tärkeimmistä talousalueista. Sillan odotetaan edistävän talouselämää miljardien eurojen arvosta.

Lähteet: Reuters, AFP