Ranskassa kiistellään kirjailijoiden sananvapaudesta

Loppuvuosi on myös Ranskassa kirjallisuuspalkintojen luvattua aikaa. Tänä vuonna Ranskan merkittävin kirjallisuuspalkinto Goncourt meni naiskirjailija Marie NDiayelle romaanista Kolme vahvaa naista. Palkintokirja on nyt synnyttänyt Ranskassa yllättävän keskusteluaallon sananvapaudesta.

kulttuuri

Jouluruuhkan aikaan pariisilaisissa kirjakaupoissa on näkyvimmin esillä romaani Trois femmes puissantes, Kolme vahvaa naista, joka sai marraskuussa Ranskan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Goncourtin. Tämä senegalilais-ranskalaisen Marie NDiayen teos käsittelee siirtolaiskysymystä, ja siinä kolme naista kipuilee Ranskan ja Senegalin välissä.

NDiayen palkintoromaanin ympärille on nyt kehkeytynyt mahtava polemiikki sananvapaudesta. Jo ennen Goncourt- palkinnon myöntämistä Marie NDiaye oli nimittäin kertonut muuttaneensa Berliiniin runsas kaksi vuotta sitten, heti sen jälkeen kun oikeistolainen Nicolas Sarkozy valittiin Ranskan presidentiksi. Kirjailijan mielestä Ranskan ilmapiiristä on tullut ankea ja depressiivinen.

Marie NDiayen lausunnot ovat olleet liikaa Sarkozyn puoluetoverille, kansanedustaja Eric Raoult’lle, joka on kirjoittanut kulttuuriministerille vaatien kurinpalautusta. Kansanedustajan mukaan etenkin palkituilta kirjailijoilta edellytetään asianmukaista pidättyvyyttä lausunnoissa. Ranskalaiset intellektuellit eivät ole asiasta lainkaan samaa mieltä, vaan Rauolt’n toimia pidetään vaarallisena yrityksenä rajoittaa taiteilijoitten sananvapautta.

Tapaus Marie Ndiaye tuo mieleen Sofi Oksasen, jonka taannoiset lausunnot Tanskan televisiossa suomalaisten miesten väkivaltakulttuurista herättivät meillä närkästystä. Sofi Oksasen mielipiteet eivät ole kantautuneet Ranskaan saakka, mutta sen sijaan Ranskassa on väläytelty muita viimeaikaisia esimerkkejä kirjailijalausuntojen synnyttämästä kohusta.

Italiassa senaatin puhemies on nostanut oikeusjutun kirjailija Antonio Tabucchia vastaan jouduttuaan Tabucchin arvostelun kohteeksi. Turkissa taas kirjailija Nedim Gürsel on haastettu oikeuteen kansan uskonnollisten arvojen loukkaamisesta. Ranskassa molemmissa tapauksissa on nähty hälyttäviä merkkejä siitä, että taiteilijoitten sananvapaus saattaa olla laajemminkin uhattuna.

Itse Goncourt-palkitulle kirjailijalle Marie NDiayelle sananvapauspolemiikki on sen sijaan tuonut runsaasti lisämainosta. Ei siis ihme että NDiayen teos Kolme vahvaa naista on ollut viime viikkoina ranskalaisten kirjamyyntilistojen kärkipäässä.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Anneli Vehkoo