1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Qatarin tuhoisa ostoskeskuspalo johti pidätysmääräyksiin

Turvallisuuden laiminlyömisestä epäillään muun muassa ostoskeskuksen ja päivähoitopaikan omistajia. Sammutusjärjestelmä ei toiminut, eivätkä palomiehet saaneet rakennuksen pohjapiirrosta.

Kuva: EPA

Qatarin viranomaiset ovat määränneet viisi ihmistä pidätettäviksi maanantaisen ostoskeskuspalon tutkinnan yhteydessä. Pidätysmääräys on annettu muun muassa Qatarin suurimman ostoskeskuksen omistajasta, turvallisuuspäälliköstä ja rakennuksessa sijainneen päivähoitopaikan omistajasta.

Viranomaiset epäilevät näiden saattaneen syyllistyä turvallisuuden laiminlyömiseen. Päivähoitopaikasta alkanut tulipalo, jonka syttymissyytä ei vielä tiedetä, vaati 19 henkeä. Uhreista 13 oli päivähoitopisteessä olleita lapsia, neljä lastenhoitajia ja kaksi palomiehiä. Lisäksi 17 ihmistä loukkaantui.

Päivähoitopisteessä kuolleiden joukossa ovat muun muassa uusiseelantilaiset kaksivuotiaat kolmoset ja kolme espanjalaissisarusta.

Dohassa sijaitsevassa ostoskeskuksessa ei ollut toimivaa automaattista sammutusjärjestelmää tai kuulutusjärjestelmää, päivähoitopaikassa ei ollut hätäuloskäyntejä ja palomiehillä oli suuria ongelmia rakennuksessa etenemisessä, sillä heillä ei ollut käytössään valtavan ostoskeskusrakennuksen pohjapiirrosta. Palomiehet pääsivät lopulta päivähoitopisteeseen tekemällä reiän kattoon.

Useat uutistoimisto Reutersin haastattelemat ihmiset kertovat, etteivät palohälyttimet toimineet kunnolla.

Maanantain tuhoisan tulipalon arvioidaan kiristävän rakennusmääräyksiä ja johtavan paloturvallisuuden parantamiseen Qatarin lisäksi sen naapurimaissa. Viime vuosina Persianlahden alueella on rakennettu jättikokoisia rakennuksia nopealla aikataululla, mikä on herättänyt huolta turvallisuuden laiminlyömisestä.

Qatar aikoo panostaa julkisten rakennusten rakentamiseen vuoteen 2016 mennessä 76 miljardia euroa.

Qatarissa syttyi tiistainakin kaksi tulipaloa julkisissa rakennuksissa. Tuli roihusi ilmailuopistossa ja tyttökoulussa. Palot saatiin sammutettua nopeasti, eivätkä ne vaatineet uhreja.