Hartaasti etsitty ruotsalainen aarrelaiva taisi löytyä

Vuonna 1660 uponnut Resande man oli raha- ja jalokivilastissa. Se on ollut Vasa-laivan jälkeen Ruotsin etsityin hylky.

kulttuuri

Tukholman saaristosta pitkään etsityn, legendaksi paisuneen 1600-luvun sotalaivan hylky on mitä ilmeisimmin löytynyt, kertovat useat ruotsalaiset tiedotusvälineet. Hylky löytyi Grebbestadin meriarkeologisen järjestön sukelluksissa.

Sukeltajien mukaan monet seikat todistavat, että kyseessä on juuri Resande man -alus. Se haveroi talvimyrskyssä vuonna 1660 matkallaan Puolaan. Alus oli lastattu rahalla, kullalla ja jalokivillä, joilla Ruotsin oli määrä pehmitellä Puolaa liittoon Venäjää vastaan.

Turmassa kuoli 38 ihmistä, mutta henkiin jäi 26, joiden kertomuksien perusteella hylky löytyi heti haverin jälkeen. Valtaosa 22 kanuunasta ja ilmeisesti myös osa aarteista saatiin pintaan sukelluskellon avulla. Ainakin neljä kanuunaa on yhä hylyssä, sukeltajat kertovat.

Hylyn löydöistä odotetaan vahvitusta ajoitukseen

Aikalaisasiakirjoista ja hartaista etsinnöistä huolimatta hylkyä ei sittemmin kyetty enää paikallistamaan. Sukeltaja Michael Ågren on kuitenkin vakuuttunut, että nyt etsijöitä on onnistanut, sillä löydetty hylky on juuri Resande manin kokoinen eli 25 metrin pituinen ja seitsemän metrin levyinen. Alueelta ei myöskään tunneta muita uponneita sota-aluksia, perustelee Ågren Svenska Dagbladet -lehden haastattelussa.

Ruotsin radion haastettelema sukeltaja Leif Einarsson lisää perusteisiin sen, että muutoin koskemattomasta hylystä puuttuu isomasto, kuten haveriasiakirjojen mukaan kuuluukin.

Merenpohjassa aluksen ympärillä lojuu muun muassa pulloja, keramiikkaruukkuja ja riikintaalereita. Sukeltajat toivovat saavansa pian luvan nostaa esineitä, jotka ovat ajoitettavissa. He haluaisivat myös ottaa hylystä puunäytteen, jonka perusteella selviäisi aluksen rakentamisaika.