Viron pääministeri kohautti salakuuntelulausunnollaan

Puoluerahoituksen epäselvyyksistä alkanut kohu laajenee. Pääministeri Ansipin mukaan suojelupoliisi salakuuntelee niin politiikkoja kuin yritysjohtajia.

Ulkomaat

Viron pääministerin Andrus Ansipin mukaan Viron suojelupoliisi kuuntelee ja nauhoittaa säännöllisesti yritysjohtajien ja poliitikkojen puheluita. Lausunto salakuuntelun laajuudesta hämmentää Virossa.

Ansip on asettunut tukemaan kaikin keinoin hallituksensa oikeusministeriä, jonka väitetään sekaantuneen liike-elämältä saadun pimeän rahan pesuun. Viron laki kieltää yritystoiminnan taloudellisen tuen puolueille.

Michal tietää, että Virossa poliitikkojen puheluita kuunnellaan ja nauhoitetaan.

Pääministeri Andrus Ansip

Reformipuolueen entinen kansanedustaja Silver Meikar kertoi viime viikolla, että nykyinen oikeusministeri ja reformipuolueen entinen pääsihteeri Kristen Michalia oli neuvonut häntä, kuinka suurfirmalta peräisin ollut rahasumma pestään puhtaaksi puolueen hyväksi.

Ansipilta vaaditaan sotkun selvittämistä

Michal on kiistänyt osallisuutensa rahanpesuun ja uhannut puoluetoveriaan oikeusjutulla. Myös pääministeri Ansip pitää Meikaria valehtelijana. Hänen perustelunsa kuitenkin herättävät hämmennystä: hänen mukaansa Michal ei taatusti ole antanut rahanpesuneuvoja puhelimessa, sillä hän tietää, että Virossa poliitikkojen puheluita kuunnellaan ja nauhoitetaan.

Poliitikkojen lisäksi yritysjohtajien puheluiden sisällöt ovat Ansipin mukaan Virossa käytännössä julkisia. Suojelupoliisi nauhoittaa nekin, Ansip sanoo.

Viron keskustapuolueen pääsihteerin Priit Toobalin mukaan pääministerin lausunto osoittaa, että suojelupoliisi rikkoo koko ajan salakuuntelulakia. Lausunto hämmentää myös liike-elämää, sillä Viron pelätään menettävän maineensa luotettavana investointikohteena.

Lausunto on myös poikinut vaatimuksia Viron suojelupoliisin päällikön ja Viron valtion pääsyyttäjän erottamisesta.

Ansip on ollut pääministerinä pian vuosikymmenen. Hän on jo ilmoittanut, ettei ole enää käytettävissä seuraavassa hallituksessa. Nyt häneltä kuitenkin odotetaan nopeita toimia salakuuntelulausuntonsa aiheuttaman sotkun selvittämiseksi.

Lähteet: Yle Uutiset / Risto Vuorinen, Tarto