Väitös: yhdyskuntapalvelu korvaa suuren vankilan

Alkuaikojen epäilyistä huolimatta yhdyskuntapalvelu on väitöstutkijan mielestä menestystarina. Suurin osa yhdyskuntapalvelun suorittajista on rattijuoppoja.

Kuva: Yle / Ulla Meriläinen

Tuomioistuin voi muuttaa enintään kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen palkattomaksi työpalveluksi. Yhdyskuntapalvelutuomiota annetaan vuosittain noin 3 000. Yhdyskuntapalvelusta väitöskirjan tehneen YTL Lasse Rautniemen mukaan siitä on saatu pääosin hyviä kokemuksia.

- Jos meillä ei olisi yhdyskuntapalvelua, tarvittaisiin yksi iso vankila lisää.

Kun rangaistusmuoto 1990-luvun alkupuolella otettiin käyttöön, epäilijöitä oli paljon, kertoo Rautniemi. Arjen kokemusten myötä kritiikki on vaimentunut.

- 1990-luvun alun Lama-Suomessa kyseltiin, pitääkö tehdä rikos saadakseen töitä ja pohdittiin, voiko työ ylipäätään olla rangaistus. Alkuaikojen kritiikkiinkin nähden yhdyskuntapalvelu on menestystarina, kuittaa Rautniemi.

Avainsana on yhteisöllisyys

Yhdyskuntapalvelupaikkoja tarjoavat pääasiassa valtio, kunnat, seurakunnat ja yleishyödylliset yhdistykset. Lasse Rautniemi korostaa yhteisöllisyyttä: rangaistus muuttuu vankilaan eristämisen sijaan palkattomaksi työksi tavallisessa työyhteisössä.

- Yhdyskuntapalvelu on yhteiskunnallisesti radikaali ratkaisu.  Rikollisen tekoa ei hyväksytä. Hän saa tuomion, mutta häntä ei eristetä eikä hylätä.

- Tuomitut kokevat  yhdyskuntapalvelun eräänlaisena  vastaantulona yhteiskunnalta.  Sen takia  he itse haluavat useimmiten  vastata niin, että palvelupaikalle ei esimerkiksi mennä päihtyneenä  vaan yritetään hoitaa työpalvelu kunnolla ja asiallisesti. Tämä juuri kertoo minusta yhdyskuntapalvelun yhteisöllisestä luonteesta, joka on siinä erityistä.

- Yhdyskuntapalvelun toimeenpano kansalaisyhteiskunnassa vahvistaa irtautumista rikoksista, uskoo Rautniemi.

Pelastusarmeijan Tampereen varastolla ollaan tyytyväisiä ykp-miehiin

Pelastusarmeija on jo pitkään tarjonnut  yhdyskuntapalvelupaikkoja. Tampereen Ruskon varastolla yhdyskuntapalvelun suorittajista on saatu  pääsääntöisesti hyviä kokemuksia, kertoo varastolla töitä organisoiva Risto Lehtomaa.

- Ykp:t tekevät ihan päivittäisiä rutiinitehtäviä, kuljettavat tavaroita, tyhjentävät keräyslaatikoita ja järjestävät varastoa.

- Meille on tullut pystyviä ja tekeviä miehiä eikä tässä juurikaan ole ollut ongelmia, kertoo Lehtomaa.

Rikosseuraamuslaitoksen hankepäällikkönä työskentelevä Rautniemi toivoo, että palvelupaikkojen kirjo pysyisi laajana.

- Yhdyskuntapalvelu ei toimi ilman näitä palvelupaikkoja.  Sitä ei voi muuttaa ohjelmiksi tai viranomaistyöksi.