Kirvat ja kirpat jo riesana viljelyksillä

Tuulten mukana kulkeutuneista koivukirvoista on tehty runsaasti havaintoja muun muassa Hämeessä. Hyönteisiä on tullut ilmavirtausten mukana kaukokulkeumana useamman kerran parin viime viikon aikana. MTT:n Kasper-palvelusta voi seurata tuhohyönteistilannetta ja saada vinkkejä torjuntatoimiin.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen vanhempi tutkija Irmeli Markkula kertoo, että etenkin koivuissa runsaana esiintyvä koivukirva ei vioita viljoja eikä hedelmä- tai koristepuita ja -pensaita. Suuret kirvamäärät ovat kuitenkin kiusallisia.

Säiden lämmetessä myös muun muassa tuomikirvojen määrä on kasvussa. Niitäkin on tullut tuulten mukana muualta, mutta myös kotimainen kanta alkaa kasvaa pikkuhiljaa. Muun muassa Jokioisissa ovat jo ensimmäiset siivelliset tuomikirvat kuoriutuneet ja alkavat siirtyä tuomilta viljapelloille.

- Tuomikirvan tehotarkkailu kevätviljoilla onkin nyt tarpeen. Tuomikirvan torjuntakynnys orastumis- ja versontavaiheessa täyttyy, kun kirvoja löytyy vähintään joka viidennestä kasvista.

Kirvojen lisäksi myös muiden tuhohyönteisten määrä on lisääntynyt niin kotipihoilla kuin pelloilla.

Vanhempi tutkija Irmeli Markkula kertoo, että esimerkiksi kirpat ovat jo paikoin vioittaneet orastuneita kevätviljoja Hämeessä ja muualla eteläisessä Suomessa.

- Lisäksi ensimmäisistä kahukärpäsistä tehtiin havaintoja jo viime viikonloppuna Jokioisten seurantalohkolla. Myös kuminakoin lento jatkuu edelleen Lounais-Hämeessä, ja pikkukaalikärpäsen lento on Markkulan mukaan huipussaan kesäkuun alussa.