1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Äärijuutalaiset tuhoavat Israelin muinaismuistoja

Joillekin ultraortodokseille juutalaisille arkeologiset kaivaukset ovat kauhistus. Tiberiaassa tehtiin pahaa jälkeä mosaiikkilattialle, joka oli aikansa upeimpia muistoja.

kulttuuri

Tiberiaan kaupungissa Israelissa vandaalit ovat tehneet tuhojaan muinaisen synagogan poikkeukselliselle mosaiikkilattialle. Asiantuntijat epäilevät, että kaivauksilla riehuneet ovat ultraortodokseja juutalaisia, jotka vastustavat arkeologisia tutkimuksia.

Galileanmeren rannalla sijaitsevan rauniosynagogan noin 1 600 vuoden ikäinen mosaiikkilattia iskettiin osittain rikki hakulla, ja siihen myös porattiin reikiä. Osaan lattiasta sutattiin graffiteja, joiden teksteissä arvosteltiin Israelin museovirastoa.

Lattia on poikkeuksellisen hyvin säilynyt näyte aikakaudestaan eli roomalaisen ja bysanttilaisen ajan vaihteesta. Lattiaan on kuvattu tähtimerkkejä ja 400-luvulle tyypillistä synagogasymboliikkaa, muun muassa kynttilänjalkoja ja palmunlehtiä. Siinä on myös heprea-, aramean- ja latinankielistä kirjoitusta.

– Se oli aikansa parasta juutalaista taidetta. Vandaalit tuhosivat sen silmää räpäyttämättä, sanoo museoviraston apulaisjohtaja Uzi Dahari.

Ilkivaltaa myös muilla kaivauksilla

Israelin museovirasto epäilee vandalismista ultraortodoksista pienryhmää. Siihen viittaavat graffititekstit lisäksi uhkaukset, joita ryhmä on aiemmin esittänyt. Ryhmä vastustaa arkeologisia kaivauksia, jotka sen mukaan kajoavat uskonnon vastaisesti vanhoihin hautoihin.

Monilla kaivauksilla Galilean alueella työskennellyt arkeologi Gilad Kinamon kertoo, että ultraortodoksit käyvät usein osoittamassa mieltään kaivauksilla.

Parin viime kuukauden aikana riehujat ovat turmelleet mosaiikkia Hurvat Hanutissa lähellä Jerusalemia ja 1 300 vuoden ikäistä polttouunia Javnehissa. Afulassa sytetettiin tuleen kontti, jossa oli kaivauslöytöjä, listaa israelilaislehti Haaretz.

Lähteet: AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi