1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sairaanhoitajat

Reseptihoitajista odotetaan apua arkeen

Pioneerikaksikon toimintaa seurataan Sulkavalla ja Rantasalmella ennen uusia koulutettavia.

sairaanhoitajat

Sairaanhoitajien reseptinkirjoitusoikeudesta odotetaan helpotusta pienten terveysasemien ruuhkiin. Tämän viikon alussa Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella valmistuivat ensimmäiset sairaanhoitajat, joilla on reseptinkirjoitusoikeus. Hoitajat toimivat Rantasalmella ja Sulkavalla.

Pelkällä kirjekurssilla reseptioikeudet eivät irtoa.

Oikeudet ovat rajoitettuja

- Koulutus on puolentoista vuoden rupeama työn ohella. Siinä on ollut lähiopetuspäiviä pari kuukaudessa ja aika paljon työssäoppimista ja kirjallisia tehtäviä. Yhteensä 45 opintopisteen vaativa koulutus, kertoo Sosterin perusterveydenhuollon vastaanottojen osastonhoitaja Leena Muhonen.

Sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeudet ovat rajoitettuja, mutta potilasjoukko on laaja.

- Hoitajille tulee oikeus uusia lääkärin määräämiä reseptejä, esimerkiksi diabetes-, verenpaine- ja astmalääkkeiden osalta.

- Hoitajilla on myös oikeus aloittaa lääkitys tiettyihin tulehdussairauksiin. Angiina, silmätulehdukset ja virtsatietulehdukset ovat sellaisia, Muhonen luettelee.

Apua lääkäripulan tuomaan paineeseen

Vaikka lääkkeenmääräämisoikeus on rajattua, odotetaan reseptihoitajista apua arkeen. Tehtävänkuvat on suunniteltu niin, että edellä sairaanhoitajille ohjautuu edellä mainittujen infektiosairauden potilaita.

- Järjestelyn pitäisi tuoda helpotusta siihen meidän arjen paineeseen mikä meillä on, kun lääkäripulassa jatkuvasti tätä arkipäivän työtä tehdään.

Sosterissa toiminnan käynnistyminen katsotaan kahden pioneerin voimin ja vasta sitten mietitään lisäkoulutuksia.

- Varsinkin näillä ympäristökuntien pienillä vastaanotoilla, jossa ei välttämättä päivittäin lääkäriä ole, niin siellä apua varmasti tarvitaan, mutta tämän vuoden koulutuksiin meiltä ei ole hakeutumassa hoitajia. On kuitenkin varmasti tulevaisuuden asia, Sosterin perusterveydenhuollon vastaanottojen osastonhoitaja Leena Muhonen visioi.

Lue seuraavaksi