Poika nimeltä Peter ei halua aikuiseksi

Satuklassikko Peter Pan on vakavampi tarina kuin muistammekaan. Ryhmäteatterin versio Suomenlinnan kesäteatterissa nostaa esiin aikuistumisen vaikeuden ja hyljätyksi tulemisen pelon.

Kuva: Otto Turunen / Lehtikuva

Suomenlinnan kesäteatterissa nähdään tänä kesänä Ryhmäteatterin uusi versio satuklassikosta Peter Pan. Esityksessä lennetään vaijerilla ja seikkaillaan, mutta puhutaan myös aikuiseksi kasvamisen vaikeudesta.

Se Peter Pan, jonka tunnemme, on Disneyn piirroselokuvasta vuodelta 1953.Piirroselokuvan muutkin hahmot erityisesti merirosvopäällikkö Kapteeni Koukku ja Helinä-keiju kuuluvat maailman tunnetuimpien satuhahmojen kategoriaan.

Ryhmäteatterin Peter on Riku Nieminen

Suomenlinnassa jo usena kesänä näytellyt Riku Nieminen tuntee näyttämön haasteet. Nyt on ollut edelliskesiä rankempaa, sillä Nieminen on pääroolissa ja joutuu lentämään Suomenlinnan purjekangaskaton alla vaijerin varassa.

Roolityökään ei ole helpoimmasta päästä, sillä kaikilla katsomossa istujilla on jo ennakkoon käsitys siitä, mikä ja kuka on Peter Pan.

- En koskaan ota paineita siitä, että minun pitäisi jotenkin toteuttaa jonkun toisen mielikuvaa mistään. Työporukka ja aika, mitä roolityölle annetaan, määrittelee hyvin pitkälle, millainen hahmosta kasvaa, sanoo Nieminen.

Kirjasta näytelmäksi, näytelmästä elokuvaksi

Skotlantilaisen J. M. Barrien klassikkokirjan hahmo tuli tutuksi suomalaisille jo 1922 Pekka Poikasena. Suomennos oli paremmin Tyyni Tuuliona tunnetun Tyyni Haapanen-

Kuva: Otto Turunen / Lehtikuva

Tallgrenin.

J.M. Barrien luoma hahmo esiintyi ensikertaa hänen aikuisille suunnatussa romaanissaan. Vuonna 1904 Barrien kirjoitti Peteristä näytelmän.

Pekka ja Wendy-kirja kertoo pojasta, joka ei halua kasvaa aikuiseksi. Hän elää Mikä-Mikä-maassa Kadonneiden Poikien , merenneitojen ja intiaanien kanssa.Vastapuolella taistelevat merirosvot, johtajanaan Kapteeni Koukku. Peter osaa lentää keijupölyn avulla ja hänen apurinaan häärää viehättävä Helinä-keiju.

- Kun luin, että Barrien oma pikkuveli oli menehtynyt pienenä ja kirjailija kuvitteli tämän elävän jonkinlaisessa välitilassa, jonka kuva Mikä-Mikä-Maakin on, tarina sai mielessäni huomattavasti tummempia sävyjä, kertoo Ryhmäteatterin johtaja, ohjaaja Juha Kukkonen.

Aikuiseksi kasvamisen vaikeus

Mutta Peter Pan ei ole vain satua.  Kasvava joukko nuoria aikuisia kärsii samannimisestä, psykologi Dan Kileyn, määrittelemästä syndroomasta. Kiley ryhtyi käyttämään nimitystä potilaistaan, jotka eivät näyttäneet kykenevän sitoutumaan, eivätkä ottamaan aikuisen vastuuta elämästään.

Kileyn mukaan Peter Pan -syndroomasta kärsivät enemmän miehet kuin naiset. Näille miehille on tyypillistä, että he katkaisevat suhteensa naiseen heti, kun suhde muuttuu vakavammaksi ja vaatii vastuunottoa esimerkiksi lapsista. Peter Pan -miehet myös etsivät partnerikseen huomattavasti itseään nuorempia naisia, jotta voisivat jatkaa nuoruuden huoletonta aikaa.

Aikuistumisen ongelma kiehtoi myös ohjaaja Juha Kukkosta.

- Se oli jonkinlainen lähtökohta tälle teokselle. Tässä leikitään oikeasti kotia. Tämä on Peterin ja Leenan tarina.

Leena on yksi kolmesta lapsesta, jotka lähtevät kotoaan Lontoosta Peter Panin mukaan Mikä-Mikä-Maahan. Lopulta Leena jättää Peterin ja palaa takaisin kotiin kasvamaan aikuiseksi. Peter jää elämään ikuista nuoruuttaan.

Ohjaaja Kukkosen mukaan eri elämänvaiheet ovat nyky-yhteiskunnassa epätasapainossa. Lapsuus on liian lyhyt, nuoruus pitkä ja venyvä ja sitten jo loppu häämöttääkin.

- Olisi ihanne, jos lapsuuden saisi elää leikeissä ja mielikuvitusmaailmassa ja sitten vasta, kun se aika tulee, astua aikuisuuteen. Lapselle pitäisi olla rajat, joiden puitteissa kasvaa ja kun ne rajat heltiävät, sitten vasta on omillaan, pohtii Kukkonen.

Ikäraja seitsemään

Koska tarinassa on myös vakavampia sävyjä ja seikkailujen tuiske hurja, päätyi Ryhmäteatteri asettamaan esitykselleen alaikärajan. Ikärajasta todella halutaan pitää kiinni, se ei ole vain suositus.

Suomenlinnan vanhojen muurien sisälle rakennetusta kesäteatterista on vaikea poistua kesken näytöksen. Sekin lisäsi paineita ikärajan asettamiseen. Peter Pan saa ensi-iltansa14.6.