Charles Taylor sai 50 vuoden vankeustuomion

Liberian entinen presidentti tuomittiin tuestaan Sierra Leonen kapinallisille. Veritimanteilla ostetuilla aseilla tapettiin kymmeniä tuhansia.

Ulkomaat

Kansainvälinen sotarikostuomioistuin on langettanut Liberian entiselle presidentille Charles Taylorille 50 vuotta vankeutta Sierra Leonen julmuuksista. Haagissa kokoontunut erityistuomioistuin totesi viime kuussa, että Taylor oli syypää Sierra Leonen kapinallisten veritöiden tukemiseen.

Syyttäjä esitti 80 vuoden tuomiota, puolustus puolestaan sellaista vankeusaikaa, että Taylorilla olisi vielä toivoa vapautumisesta. Taylor on 64-vuotias.

Hänen on määrä istua tuomionsa brittiläisessä vankilassa, mutta koska hän valittanee tuomiostaan, hän jää toistaiseksi Haagiin Hollantiin.

Sierra Leonen vuonna 2002 päättyneessä sodassa kuoli vuosikymmen aikana kymmeniä tuhansia ihmisiä ja silvottiin, raiskattiin ja orjuutettiin vielä useampia. Taylor pahoitteli oikeudenkäynnissä uhrien kärsimyksiä mutta sanoi toimineensa Länsi-Afrikan vakauden parhaaksi.

Oikeusistuin kuitenkin katsoi, että Taylor tiesi kapinallisia aseistaessaan, että nämä syyllistyisivät hirmutöihin. Vastineeksi hän sai timantteja, joista monet oli kaivatettu orjilla.

Taylor pakeni Nigeriaan vuonna 2003, kun hänestä oli annettu pidätysmääräys. Hänet pidätettiin ja lähetettiin Haagiin vuonna 2006.

Lähteet: AFP, AP, Reuters