ILO-sopimus ratifioidaan viimeistään 2015

Oikeusministeriö kiistää, että Suomella olisi jo aikataulu kansainvälisen alkuperäiskansasopimuksen ratifioimiselle. Johtaja Johanna Suurpää sanoo, että ILO 169 -sopimus aiotaan ratifioida hallitusohjelman mukaan eli vuoden 2015 kevääseen mennessä.

politiikka

Pohjoismainen saamelaisneuvosto (siirryt toiseen palveluun) tiedotti keskiviikkona, että Suomi on ilmoittanut YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa aikovansa ratifioida ILO 169 -sopimuksen vuonna 2015.

Johtaja Johanna Suurpää kuitenkin sanoo, että kokouksessa käytettiin sanamuotoa hallitusohjelmasta, jonka mukaan Suomi aikoo ratifioida sopimuksen kevääseen 2015 mennessä.

Oikeusministeriö on jo alkanut selvittää ILO-sopimuksen ratifioinnin esteitä. Se lähetti joulukuussa kaikille ministeriöille kyselyn, jossa kartoitettiin esteitä sopimuksen ratifioimiseksi ja keinoja niiden poistamiseksi.

Suomen lisäksi myöskään Ruotsi ei ole ratifioinut vielä alkuperäiskansojen oikeuksia koskevaa sopimusta. Suurin este sopimuksen hyväksymiselle lienee kiista saamelaisten maaoikeuksista.