1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Voikukka taistelee viimeiseen siemeneen asti

Voikukka on monivuotinen kasvi, jota pidetään usein rikkaruohona. Tehokkaasti leviävän kasvin hävittäminen vaatii vaivannäköä.

voikukat Kuva: Tuomo Häkkinen

Voikukka ei ole toivottu näkymä omakotitalon pihan nurmikolla. Sen keltainen väri jos ei satu silmää miellyttämään, joutuu tekemään hieman hommia rikkakasvin hävittämiseen.

Voikukkarauta on paras tapa poistaa helposti housut sotkeva rikkakasvi pieneltä nurmikolta, neuvoo Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Kasvimuseon Intendentti Leo Junikka.

- Myös hyvä puutarhalapio käy. Sillä poistaa voikukan pääjuuren. Jos pääjuuri katkeaa, niin ns. piilosolmut lähtevät kasvamaan ja tekevät uuden ruusukkeen.

- Voikukkien määrän saa vähenemään kunhan pitkän juuren poiston tekee hyvin. Pitää olla systemaattinen ja ahkera, intendentti Junikka toteaa.

Isompien nurmikkoalueiden kanssa on syytä ottaa käyttöön kemialliset aineet. Pelkkä ruohonleikkuu ei riitä tappamaan voikukkaa.

- Voikukka tekee hyvin äkkiä uuden varren. Pääjuuressa on paljon voimaa ja se voi tehdä uuden ruusukkeen vaikka kuinka monta kertaa, Junikka tietää.

Voikukka on mestari leviämään. Sen kovakuoriset siemenet pääsevät uusille kasvupaikoille tuulen avulla. Voikukka leviää tehokkaasti myös juurenpalasista.  

- Parhaiten siemenet itää paljastuneilla pinnoilla, jossa niiden ei tarvitse kilpailla esimerkiksi nurmikon tai muiden rikkaruohojen kanssa. Toki voikukka pärjää kilpailussa kunhan se ensin tarpeeksi kosteutta.