Hyppää sisältöön

Älykoti kertoo Facebookissa, milloin olet saunassa

Ympäristöjen älytekniikkaa voidaan hyödyntää myös terveydenhuollossa. Käyttökohteena saattaa olla yksinasuvien vanhusten tai leikkauspotilaiden kunnon seuraaminen.

Tampereen teknillisen yliopiston älykodin kosketusnäyttö valojen ohjaamiseen. Kuva: Yle

Tulevaisuudessa tekniikka kodissasi voi itsenäisesti päivittää sosiaaliseen mediaan, oletko nukkumassa, onko sinulla vieraita vai istutko saunan löylyissä. Sama tekniikka sytyttää sinulle valot ja käynnistää tai muuttaa lämmitystä ja ilmanvaihtoa. Kotien älytekniikkaa tutkitaan Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Senttien tarkkuudella

Yliopiston älyhuoneiston paikannuslattian avulla ihminen voidaan paikantaa noin 10 cm:n tarkkuudella.

- Jos älykkään kodin asukkaan aistima ympäristön tila tunnistetaan riittävän tarkasti, voi koti säätää valaistusta asukkaan rutiinien mukaan ennen kuin hän ehtii katkaisijalle, kertoo tutkija Mika Valtonen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Päättelee ja toteuttaa

Samalla tavalla koti voi minimoida energiankulutusta säätelemällä lämmitystä ja ilmanvaihtoa.

- Fiksu koti säätää jopa puhelimesi soittoprofiilia tai vastaajaviestiäsi, jos et ole tavoitettavissa. Se voi välittää aktiivisuustietosi sukulaisille ja ystävillesi, jos niin haluat, kuvailee Valtonen.

Myös terveydenhuollossa

Terveydenhuollon ammattilaiset voivat hyödyntää tekniikkaa vanhuksien tai kuntoutuvien leikkauspotilaiden seurannassa. Myös käyttäjät voivat itse seurata omaa elämäntyyliään ja käyttää tietoja terveytensä edistämiseksi.

Väitöstyössään Valtonen kehitti menetelmiä älykkään ympäristön ja ihmisen luonnolliseen vuorovaikutukseen. Menetelmät soveltuvat älykotien automaatiojärjestelmien ohjaukseen, sosiaalisen kanssakäymisen lisäämiseen ja terveyden seurantaan.

Valtosen väitöskirja aiheesta tarkastetaan kesäkuun alussa.