Komissio esittää täyttä talousunionia euron pelastamiseksi

Talousunioni voisi EU:n komission puheenjohtajan José Manuel Barroson mukaan tarkoittaa muun muassa pankkiunionia. Komissio julkisti tänään korjausehdotukset jäsenmaiden budjetteihin.

talous
Euroopan unionin komission puheenjohtaja José Manuel Barroso puhui Brysselissä 29. toukokuuta.
Euroopan unionin komission entinen puheenjohtaja José Manuel Barroso.Julien Warnand / EPA

Euroopan unionin komissio esittää täyttä talousunionia euron pelastamiseksi.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso aikoo tavata Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin ja euroryhmän puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin vielä ennen kesäkuun lopun huippukokousta.

Barroson mielestä jäsenvaltioiden on pystyttävä laajentamaan finanssi- ja talousintegraatiota euron hyväksi.

Barroson mukaan täydellinen talousunioni voisi tarkoittaa mm. pankkiunionia, eurobondeja eli vakausbondeja ja talletussuojaa.

- Jos emme vahvista EU:ta tai sen vakautta ja toipumista epäillään, meidän vaikutusvaltamme vähenee ja meistä tulee merkityksettömiä, Barroso sanoi.

Komission varapuheenjohtaja Olli Rehn puolestaan totesi tämän liittyvän siihen, millä tavoin euroalue selviytyy kriisistä ja ennen kaikkea siihen, millainen pitkän sihdin perspektiivi Euroopan talous- ja rahaliitolle halutaan Euroopassa luoda.

Päinvastoin kun Yle Uutiset aiemmin kertoi, ei komissio ole tuonut esiin ajatusta euroalueen pankkien tukemisesta suoraan EVM-kriisirahastosta. Komissio esitti asiaa EU:n jäsenmaille viime syksynä mutta esitys tyrmättiin. Kriisirahastoa ei saa käyttää suoraan pankkitukeen vaan tuki ohjataan valtioille.

Euroopan komissio julkisti tänään ensimmäisen kerran maakohtaiset korjausehdotukset jäsenmaiden budjetteihin.