Valtionmaiden kulttuuriperinnön inventointi etsii metsäkansan unohdettua historiaa

Metsähallitus käy läpi kaikki valtion maat ja metsät usean vuoden hankkeessaan. Tarkoitus on löytää ja säilyttää metsien kätköihin jäänyt syrjäkulmien elämänmuodon kulttuurihistoria jäänteineen.

Kotimaa
Erikoissuunnittelija, arkeologi Jouni Taivainen
Yle / Ville Välimäki

Suomen suurin kulttuuriperinnön inventointihanke on puolivälissään, kun Metsähallituksen vetämä valtion metsien läpikäyminen on laajentunut Pohjois-Suomesta myös etelään.

Valtion maat ovat yleensä yksityisten omistamia syrjäisempiä ja huonokasvuisempia. Niinpä niiden kulttuurihistoria on vähäväkisen kansan ja syrjäkulmien historiaa. Pohjoisessa Lapin erikoispiirteet ovat saamelaiskulttuuri ja toisen maailmansodan historia, Hämeessä taas jopa 1900-luvulle jatkunut kaskeaminen siitä jääneine merkkeineen.

Tänä kesänä Metsähallitus inventoi valtion maita mm. pohjoisella Pirkanmaalla, Etelä-Hämeessä, Selkämeren kansallispuistossa ja eri luonnonsuojelualueilla. Yksityismailla inventointi on vasta alkamassa. Sen toteuttaminen on kiinni siitä, löytyykö työlle maksajaa.

Kaskiraunioita ja hiilikuoppia

Maastosta löytyy mm. vanhoihin elinkeinoihin liittyviä jäänteitä.Tänä kesänä metsätalousmaita kiertää 10 ryhmää, lisäksi suojelualueiden kohteita kartoittaa useampi ryhmä. Metsähallituksen erikoissuunnittelija Jouni Taivainen koluaa parhaillaan Hämeenlinnassa ja Hattulassa armeijan maita. Esimerkkinä jo tiedetystä kohteesta on Perä-Hätilässä vähintään keskiajalta oleva suuri rajakivi salaperäisine merkkeineen.

- Meillä tyypillisimpiä kohteita ovat muut metsänkäyttöön liittyvät kohteet, kuten vaikka kaskeamiseen, tervan ja hiilen valmistukseen, sotimiseen ja sellaiseen. Näitäkin löytyy, ja nämä ovat hyvin mielenkiintoisia nämä hallintoon ja kylien välisiin suhteisiin liittyvät merkit mitä maastosta löytyy, sanoo Jouni Taivainen.

Tuloksena on historiatietoa ja apua maankäytön suunnitteluun

Vuoteen 2015 jatkuva inventointi on osa kansallista metsäohjelmaa. Jo tähän mennessä se on tuottanut Jouni Taivaisen mukaan valtavasti uutta tietoa ja tutkimusaineistoa metsäkulmien elinkeinoista ja elämästä, vaikka arkeologit ehtivät käydä maastosta läpi vain ehkä kymmenesosan.

- Meidän tavoitteemme on että saamme hyvän yleiskuvan kunkin alueen kulttuurihistorian piirteistä, ei suinkaan löytää jokaista kohdetta. Meillä on suunnilleen 1,2 miljoonaa hehtaaria inventoituna, kolmas vuosi käynnistymässä tässä isossa hankkeessa, kohteita on löytynyt noin 3000. Se kuvaa käsiteltävän tietomäärän suuruutta, ja lisää on tulossa.

Historiatiedon keruun lisäksi inventointi palvelee mm. maankäytön suunnittelua.

- Ensimmäinen ja lähin tavoite on, että löydämme metsästä kulttuuriperintökohteet ja pystymme suojelemaan ne kaikissa metsän käyttöön liittyvissä vaiheissa. Tietenkin tietoa hyödynnetään myös metsien virkistyskäytössä. Nämähän ovat mukavia retkeilykohteita myös, miettii Jouni Taivainen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus