1. yle.fi
  2. Uutiset

Erityistarkastus viivyttää Arktoksen saneerausta

Kemijärven liimapuutehdasta pyörittävä Arktos Group on saanut lisäaikaa yrityssaneerausohjelman laatimiselle. Liimapuutehdas pysähtyi alkuvuodesta palkkarahojen loppumiseen.

talous
Arktos Group
YLE / Esko Puikko

Viime tammikuussa Arktos haki yrityssaneeraukseen. Lapin käräjäoikeus antoi sille aikaa laatia ehdotus saneerausohjelmaksi 30.5. mennessä. Puolen vuoden ponnisteluista huolimatta ehdotusta ei ehditty saada valmiiksi.

Keskiviikkona Arktoksen saneerausmenettelyn selvittäjäksi määrätty asianajaja Jari Salminen pyysi Lapin käräjäoikeudelta lisäaikaa elokuun loppuun saakka. Oikeus myönsi lisäajan samana päivänä.

Kannattavuuslaskelmat vaativat aikaa

Pyynnön mukaan lisää aikaa tarvitaan, koska yhtiössä on käynnissä erityistarkastus, joka valmistuu kesällä. Talvella saneerausselvittäjä Salminen totesi erityistarkastuksen olevan rutiini tämän kokoisissa tapauksissa.

Käräjäoikeuteen toimitetun määräajan pidentämispyynnön mukaan myös tarkkojen kate-ennusteiden ja maksuvaralaskelmien luotettava selvittäminen vaatii aikaa. Vasta sitten on mahdollista järkevän ja realistisen saneerausohjelman laatimiseksi vaatii perustelujen mukaan lisää aikaa.

Kassa tyhjeni talvella

Arktoksen liimapuutehdas perustettiin 8 miljoonan euron valtionavustuksilla Kemijärvelle lievittämään Stora Enson sellutehtaan lopetuksen synnyttämää kriisiä. Useiden vuosien yrityksistä huolimatta liimapalkkituotantoa ei saatu pyörimään.

Viime tammikuussa sen osakkaana oleva sellutehtaan Kemijärveltä lopettanut Stora Enso tuskastui ja veti rahoituksensa hankkeesta, Arktos lomautti työntekijät ja haki saneerausta. Yritys ei pystynyt maksamaan palkkoja. Kemijärven työntekijät hakivat talvella palkkaturvaa viimeisen kolmen viikon ajalta yhtiöryppään kotipaikan Mikkelin palkkaturvaviranomaiselta Etelä-Savon Ely-keskukselta.

Arktoksella on 14 aputoiminimeä. Saneerausselvittäjä Salmisen mukaan yhtiöllä on tuotantoa Porissa ja Mikkelissä ja Kemijärven tuotanto seisoo. Arktoksen johdon omistama läheisyhtiö Morven pyörittää Peuravuonon sahaa Inarissa.

Lue seuraavaksi