Pakistan: bin Ladenia jäljittänyt lääkäri tuomittiinkin terroristiyhteyksistä

Yhdysvaltoja terroristijohtaja Osama bin Ladenin jäljittämisessä auttaneen pakistanilaisen lääkärin tapaus on mutkistunut.

Ulkomaat

Pakistan ilmoittaa nyt, että lääkäri Shakil Afridi tuomittiin 33 vuoden vankeustuomioon kapinallisten avustamisesta. Aikaisemmin tuomion kerrottiin tulleen valtionpetoksesta yhteistyöstä Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun CIA:n kanssa.

Keskiviikkona julkisuuteen annetun oikeuden päätöksen mukaan lääkäri tuomittiin koska hän oli auttanut Pakistanin hallitusta vastaan taistelevaa kapinallisryhmä Lashkar-e-Islamia. Samalla ilmoitettiin, ettei Khyberin alueellisella oikeusistuimella olisi ollut toimivaltuuksia käsitellä maanpetosasiaa.

Oikeuden päätöslauselmassa kuitenkin viitataan Afridin yhteyksiin ulkomaisiin tiedustelupalveluihin. Alueellinen oikeus suosittelee, että asiaa käsitellään myöhemmin ylemmässä oikeusasteessa.

Lääkäri Shakil Afridin viime viikolla saama pitkä vankeustuomio on entisestään heikentänyt Yhdysvaltojen ja Pakistanin suhteita. Afridin vapauttamista vaativa Yhdysvallat pitää häntä sankarina, mutta monien pakistanilaisten mielestä hän on maanpetturi.

Tuomion perusteiden muuttaminen herättää epäilyjä 

FATA-tutkimuslaitoksen johtaja Mansur Mehsud arvioi, että tuomiolla Pakistan halusi näyttää kansalaisilleen, ettei se hyväksy yhteistyötä Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun kanssa. Toisaalta Pakistan saattaa arvioida, että Yhdysvaltojen on vaikeampi vaatia Afridin vapauttamista tuomion uusien perusteiden jälkeen.

- Tämä vaikuttaa yrityksellä parantaa suhteita Yhdysvaltoihin. Toisaalta Pakistan haluaa tyydyttää Afridin rankaisemista vaativien kansalaisten toiveet, Mehsud sanoo.

Afridi antoi Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulle CIA:lle tietoja, joiden perusteella Yhdysvallat jäljitti Osama bin Ladenin luoteispakistanilaiseen Abbottabadin kaupunkiin ja tappoi hänet viime vuoden toukokuussa.

Hän keräsi DNA-näytteitä terroristijohtajan henkilöllisyyden varmistamiseksi. Ei kuitenkaan ole tiedossa onnistuiko lääkäri lopulta hankkimaan bin Ladenin DNA-näytteen ja tiesikö hän varmasti iskun kohteen henkilöllisyyden.

Keskiviikkona Pakistanin viranomaiset ilmoittivat tuomion perusteen lisäksi olevansa huolissaan Shakel Afridin turvallisuudesta. Afridi on tällä hetkellä Peshawarissa vankilassa, jossa on paljon terrorismista tuomittuja. Viranomaiset ovat esittäneet, että lääkäri siirrettäisiin turvallisempaan vankilaan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP