Britannian pääministerin entinen avustaja sai syytteen väärästä valasta

Pääministeri David Cameronin entisen viestintäpäällikön Andy Coulsonin saama syyte liittyy Britannian mediaa ja politiikkaa ravistelevaan salakuunteluskandaaliin. Skotlannin poliisi on vanginnut Coulsonin.

Ulkomaat

Skotlannin poliisi on asettanut Britannian pääministerin entisen viestintäpäällikön syytteeseen väärästä valasta. Aiemmin News of the World -lehden päätoimittajana toimineen Coulsonin syytetään valehdelleen Glasgow'n korkeimmassa oikeudessa joulukuussa 2010, kun hän kielsi tienneensä lehden harjoittamasta puhelinviestien salakuuntelusta.

Coulson pidätettiin keskiviikkoaamuna Lontoossa ja kuljetettiin kuulusteluihin Glasgow’iin.

Tapaus kytkeytyy News of the World -lehden salakuunteluskandaaliin, joka on ravistellut Britannian mediaa ja politiikkaa. Lehden palkkaamat yksityisetsivät muun muassa kuuntelivat lukuisten ihmisten puhelinvastaajien sisältöjä.

Coulsonin tapaus on nolostuttava pääministeri David Cameronille, jota oppositio syyttää harkintakyvyn puutteesta.

Konservatiivijohtaja Cameron palkkasi Coulsonin viestintäpäälliköksi vuonna 2007, vaikka Coulson oli aiemmin joutunut eroamaan News of the Worldista ensimmäisten salakuuntelutapausten paljastuttua.

Coulson erosi viestintäpäällikön tehtävistä 2011, kun salakuunteluskandaali alkoi yltyä. Cameronin hallitus on sittemmin joutunut avaamaan riippumattoman tutkinnan median, poliisin ja poliitikkojen suhteista.

Opposition työväenpuolue on arvostellut Cameronin konservatiivihallitusta sen läheisistä suhteista australialais-amerikkalaisen mediamagnaatin Rupert Murdochin mediaimperiumiin.

Viime viikkoina huomio on kohdistunut hallituksen toimiin, kun Murdochin News Corporation tavoitteli Britannian suurimman satelliittitelevisioyhtiön BSkyB:n valtausta.

Pääministeri Cameron nimitti valtaushankkeen hyväksymisestä vastaavaksi ministeriksi kulttuuriministeri Jeremy Huntin, vaikka tämän tiedettiin kannattavan hanketta. Huntin toimisto piti tiiviitä yhteyksiä Murdochin lobbareihin.

Sittemmin News Corporation joutui luopumaan valtaushankkeesta salakuunteluskandaalin takia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters