NY Times: New York kieltämässä isot sokerijuomat

Kyseessä on kaupungin johdon kunnianhimoisin yritys kitkeä ylipainoisuutta. Puolen litran limsaa ei saisi myydä enää ensi maaliskuussa.

Ulkomaat

New Yorkin kaupungissa ei välttämättä enää vastaisuudessa myydä sokeripitoisia juomia isoissa mukeissa, kertoo sanomalehti New York Times. Kaupunki on asettamassa myyntikoolle ylärajaksi 16 nesteunssia, mikä vastaa vajaata puolta litraa.

Kielto veisi tätä suuremmat sokerijuomat muun muassa ravintoloista, elokuvateattereista, katujen myyntikärryistä ja urheilutapahtumista. Yhdysvalloissa ei ole aiemmin puuhattu vastaavaa kieltoa, ja se saattaa astua voimaan jo ensi maaliskuussa.

Jotkin koulut ja muut julkiset rakennukset eri puolilla maata ovat kieltäneet tyystin sokeripitoisten juomien myynnin.

Aikanaan New York sai huomiota kieltämällä teollisten transrasvojen käytön. Ravintoloiden tuli lopettaa käyttö viimeistään vuonna 2008. Terveellisen syömisen edelläkävijänä New York vaati myöhemmin myös kaloritaulukot ravintoloihin.

Limsaveroakin on yritetty, mutta se kaatui politiikan rattaisiin.

Kaupunginjohtaja Michael Bloomberg ylpeili tiedotustilaisuudessa keskiviikkona sillä, että New York tekee jotain lihomiselle samalla kun muu maa vääntelee käsiään. Hän kiistää, että rajoitus rajoittaisi kaupunkilaisen valinnanvapautta.

- Joku voi tietenkin väittää, että on vaivalloista kantaa kaksi juomaa teatterin penkkiin yhden ison sijasta, Bloomberg totesi sarkastiseen sävyyn.