1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perusturva

Porin perusturva säästökuurille

Perusturvalautakunta käsitteli eilen säästöesityksiä. Pitkällä listalla on muun muassa sijaisten käytön vähentämistä ja ostopalvelujen käytön uudelleentarkastelua. Tähtäimessä ovat 3-3,5 miljoonan euron säästöt.

Kuva: Yle

Porin perusturva joutuu yhä tiukemmalle säästökuurille. Perusturvalautakunta päätti eilisessä kokouksessaan alkaa valmistella 3-3,5 miljoonan euron säästöjä.

Perusturvalautakunnan puheenjohtaja Ahti Salmi (sd.) kertoo, että säästölistan keinovalikoima on laaja. Henkilöstölle tarjotaan palkattomia vapaita ja sijaisten käyttöä vähennetään. Vakansseja jätetään täyttämättä ja lisäksi muun muassa ostopalvelujen käyttöä yritetään vähentää. Myös toimitilojen määrää yritetään vähentää. Perusturvalla on noin 200 toimitilaa.

-Säästöjä on pakko löytää. Saimme tänä vuonna ensimmäistä kertaa perusturvalautakunnan aikana budjettiin suurin piirtein sen määrän kuin tarvitsimme, joten meidän on yritettävä pysyä budjetissa, Salmi sanoo.

Säästöjä on voitu etsiä vain Porin perusturvan omasta toiminnasta. Esimerkiksi sairaanhoitopiiriltä on tulossa lisälaskuja, mutta niihin kaupungin on vaikea vaikuttaa.

Säästöistä on tarkoitus päättää lopullisesti jo kesäkuussa. Ahti Salmen mukaan päätökset vaikuttavat myös perusturvan asiakkaisiin.

-Kun näin isoihin ratkaisuihin mennään, niin ne näkyvät totta kai palvelujen käyttäjille, sitä ei voi kiistää, Salmi sanoo,

Nyt tehtävien säästöjen toivotaan riittävän, jotta perusturva pysyisi budjetissa. Viime vuonna budjetti ylittyi 16,5 miljoonalla eurolla.

-Toivottavasti nämä toimet riittävät. Jos joudumme lisäsäästöihin, niin se vaatii yhä rajumpia ratkaisuja, Salmi toteaa.