Niinistö: Vapon ongelmat eivät yllättäneet

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) patistaa noudattamaan päästömittausten vähimmäistasoa. Valtion energiayhtiön uuden johdon asenteet saavat kuitenkin ministeriltä kiitosta.

Kotimaa
Ville Niinistö
Turveyhtiö Vapon epäillään laiminlyöneen turpeennoston päästötarkkailun kymmenillä soilla. Ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.) kertoi Aamu-tv:ssä näkemyksensä valtion omistamaan turveyhtiöön kohdistuvasta rikosepäilystä.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) ei yllättynyt valtion energiayhtiö Vapon turvetuotannon päästöongelmista. Etelä-Pohjanmaan ely-keskus on tehnyt poliisille tutkintapyynnön yhtiön laiminlyönneistä turpeennoston päästöjen tarkkailussa.

- Minulle tämä ei ollut yllätys. Turvetuotannossa päästöjen tarkkailu on ollut epäluotettavaa kun on luotettu satunnaisiin kertamittauksiin. Erityisesti vanhoilla turvesoilla turvajärjestelmät eivät ole pitäneet, Niinistö totesi Ylen aamu-tv:n haastattelussa torstaina.

Hänen mukaansa Vapon vanha johto ei ollut sitoutunut ympäristöasioihin. Johdon vaihduttua yhtiön asennekin on parantunut.

- Vapolla asenne on muuttunut uuden johdon myötä. Nykyisen johdon puheet ovat petraantuneet.

Vapon toimitusjohtaja vaihtui viime kesänä, kun tytäryhtiö Kekkilästä Vapon toimitusjohtajaksi vuonna 2001 siirtynyt Matti Hilli jäi eläkkeelle.

Vapon viestintäjohtaja Ahti Martikainen myöntää yhtiön toimineen huolimattomasti ja anteeksiantamattomasti. Päästöjen tarkkailua on lyöty laimin lähes 60 suolla Länsi-Suomessa.

- Huomasimme ongelmat itse vuonna 2010 ja korjaavat toimet aloitettiin heti. Kaikki oli kunnossa vuonna 2011. Ely-keskus teki tutkintapyynnön sen jälkeen kun olimme ilmoittaneet korjaavista toimista, Martikainen kertoi puhelimitse Ylen aamu-tv:lle.

Vapo on uusinut päästöjen tarkkailuohjeistustaan ja vaihtanut Länsi-Suomen vastuuhenkilöt.