1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nastola

Nastola kaipaa draivia

Nastolan tulevaisuuskeskustelua leimaa maltillisuus. Suuria intohimoja ei tunnu olevan ilmassa edes vaalien alla. Muutamat valtuutetut kaipaavat uusia ideoita ja unelmointia tulevaisuuden suunnitteluun.

Nastola
Lahden alueen suunniteltu kuntaliitoskartta.
YLE Uutisgrafiikka

Syksyn kunnallisvaaleihin valmistaudutaan maltilla Nastolassa. Liitossuunnitelmat tai kunnan talous eivät ole päijäthämäläisen pitäjän kohtalon kysymyksiä.

Haasteita tulevaisuuden päättäjille tuo Nastolan epätasapainoinen väestönkasvu. Nauhataajama paisuu länsipäästään, asutuksen lisäksi myös palvelut näyttävän siirtyvän koko ajan lähemmäs Lahtea.

Repiviä vaaliaseita vaikea löytää

Nastolassa suhtaudutaan edelleen varovaisen myönteisesti kuntayhteistyöhön, minkä vuoksi kuntaliitokset tuskin näyttelevät isoa roolia syksyn kunnallisvaaleissa.

Taloudestakaan ei ole helppo vaaliaseita repiä, koska veronkorotuspaineita ei ole ja budjetista on tulossa ylijäämäinen.

Vanhustenhuolto ja lääkäritilanne ovat ikuisuusaiheita Nastolassakin, niiden lisäksi keskusteluun saattavat nousta myös maankäyttö ja kaavoitus.

Reilun 15 000 asukkaan Nastolassa Villähteen alue paisuu, mikä näkyy ahtautena päiväkodeissa ja kouluissa. Sen sijaan Nastolan sivukylät ja nauhataajaman itäpää kuihtuvat asukkaiden ja palvelujen vähetessä.

Ohjataanko asutusta?

Päättäjät joutuvatkin jatkossa miettimään, ryhtyykö Nastola ohjaamaan voimakkaammin kuntalaisten asutusta.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reijo Oksanen (kok) olisi valmis tasapainoittamaan väestönkasvua kaavoituksella. Vastakkaista mielipidettä edustaa teknisen lautakunnan puheenjohtaja Sami Reinikka (kesk), jonka mukaan nauhataajaman voi antaa kasvaa päärynäksi, eikä kehitystä vastaan kannata taistella.

Nastolassa tunnutaan arvostettavan sopua. Valtuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajat vakuuttavat kuin yhdestä suustä, että maltillinen ja turhia riitoja kaihtava päätöksenteko on kuntalaisten etu.

Varovaisuus ei saa kuitenkaan pelkkää kiitosta - kriitikoiden mielestä hyssyttely ja hymistely eivät kehitä kuntaa.

- Kunnallispolitiikka kaipaa lisää draivia ja keskustelevampaa otetta, sanoo muoviteollisuuden uranuurtaja Antti Pohjonen.

- Nastolassa ei uskalleta ideoida, eikä unelmoida, toteaa perussuomalaisten valtuutettu Sirpa Hassinen, joka haluaisi uudistaa kuihtuvaa Rakokiveä mm. uudella innovaatiokeskuksella.

Lue seuraavaksi