Kolumni: Koivupakolaiset

Koivuallergikoille kevät on ollut kamala. Pääsisiköhän koivua pakoon?

koivu
Koivu kukkii.
Yle

Kuinkahan moni valtioneuvoston jäsen kärsii koivun siitepölyallergiasta? Varmasti ainakin osa kansanedustajista on tänä keväänä pärskinyt, niiskuttanut ja kiroillut valkokylkisten puiden intoa työntää ilmaan siitepölyä. Itse asiassa, mitä enemmän eduskunta on aivastellut, yskinyt ja kärsinyt sietämättömistä allergiaoireista, sen parempi minulle. Ajattelin nimittäin alkaa lobata lakiesitystä koivupakolaisuuden sallimisesta.

Ihan lopullista muotoilua en lakialoitteelleni ole vielä saanut aikaiseksi, mutta idea on tämä: Tulevaisuudessa, kun jo etukäteen tiedetään koivun siitepölykaudesta tulevan vallan kamala, Kela myöntää pahimmin allergiasta kärsiville matka-avustuksen. Tuolla rahalla siitepölyä pakenevat kansalaiset voivat siirtyä koivun levinneisyysalueen ulkopuolelle kukintakauden aikaan - esimerkiksi Kreikan rannoille rötköttämään. Saisivat samalla helleenit euroja turismitalouteensa.

Vastineeksi koivupakolaisen statuksen saamisesta allergiset voisivat kasvattaa kansantaloutta tekemällä jo kukintansa päättäneistä koivuista vihtoja ja myydä niitä sitten toreilla tai kauppojen pakastealtaisiin. Samalla voisi terapoida viha-rakkaussuhdetta kansallispuuhun puukon kera. Heille voisi määrätä myös tietyn vuosittaisen koivuklapikiintiön. Muuttuisi terapiaväline entistä järeämmäksi.

Jos vihta- ja polttopuumarkkinat tästä täyttyisivät ylitarjontaan, voisivat lain laatijat harkita vaihdannaistalouden mahdollisuutta. Näin olisi kerrasta valtioneuvoston ja Kelan herrojen sekä rouvien takkapuuongelmat hoidettu. Valtiovieraita voisi mäiskiä saunassa koivupakolaisten omin pikku kätösin tekemillä vihdoilla.

Nyt kun ajattelen asiaa tarkemmin: Miten käy kansalaisten yhdenvertaisuudelle, jos ideani saa tuulta alleen. Hyppäävätkö heinänuhaiset paalin päälle vaatimaan oikeuksiaan? Tai pistävätkö pujoa pärskivät mielenosoituksen pystyyn pujoseppel päässään eduskuntatalon portaille?

*Kateellisia riittäisi varmasti. *Jotkut neropatit yrittäisivät huijata allergiatesteissä koivupakolaisten kadehdittuun kansanosaan päästäkseen. Pakolaisia olisi lopulta niin paljon, että Suomi tyhjenisi toukokuuksi. Työt jäisivät tekemättä ja kansantalous kaatuisi.

Vaikeaa on. Huokaus. Pitäisiköhän sittenkin harkita sitä siedätyshoitoa?