Cocon ja Yvesin puvut Tukholmasta Heinolaan

Karismaattisen valokuvamallin Carita Järvisen ja Heinolan legendaarisen museonjohtajan Kari-Paavo Kokin kohtaaminen Tukholmassa on johtanut uuteen muodin epookkinäyttelyyn Heinolassa.

kulttuuri
Chanel-muotia Heinolassa

Heinolan kaupunginmuseo esittelee tänä kesänä kymmenittäin Coco Chanelin ja Yves Saint Laurentin muotiluomuksia 1960- ja 1970-luvuilta. Puvut ovat valokuvamalli Carita Järvisen kokoelmista.

Sipoolainen Carita Järvinen oli tuolloin huippumalli maailmalla. Pariisissa hän teki töitä Chanelille ja Saint Laurentille, oli heidän henkilökohtainen tuttunsa.

Järvinen osti osan Heinolassa olevista puvuista muotinäytösten jälkeen, osan puvuista hän sai lahjaksi tuolloisilta työnantajiltaan.

Pukujen lisäksi Heinolan näyttely esittelee erilaisia asusteita ja ainutlaatuisia valokuvia muotimaailmasta.

Muotigurujen puvuissa mikään ei repsota

Langanpäitä tai kinnaavaa saumaa ei löydy, vaikka puvut ovat ns. käyttövaatteita.

- Cocon ja Yvesin suunnittelemat puvut ovat viimeiseen saakka huoliteltuja ja tarkkaan harkittuja yksityiskohdiltaan. Muodin kuninkaallisten käyttövaatteetkin ovat käsityötä, kuvailee museoamanuenssi Sirpa Juuti.

- Pukujen materiaalit ja kankaat ovat korkealaatuisia, leikkaukset hienoja ja vuorit aitoa silkkiä, hehkuttaa puolestaan museonjohtaja Kari-Paavo Kokki, jonka mukaan Heinolan näyttely on arvokas uniikkiesineineen.

Puserot, jakut, hameet ja cocktailasut ovat olleet harvoin nähtävillä. Viimeksi niitä on esitelty Tukholmassa, Carita Järvisen nykyisellä kotiseudulla.